Επιθυμούμε, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, να εκφράσουμε τη θλίψη, την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία μας για το δεύτερο συμβάν βανδαλισμού εβραϊκού χώρου σε διάστημα μόλις δύο ημερών στην πόλη των Τρικάλων. Μετά τον βανδαλισμό της Συναγωγής, στις 2.1.2020 έγινε ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές αφού καταστράφηκε  τμήμα της περίφραξης και αποκόλλησαν το Άστρο του Δαυίδ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημείο είχε βεβηλωθεί με αντισημιτικά συνθήματα τρείς φορές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αντέδρασε άμεσα και έστειλε ήδη από χθες, επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Δήμαρχο Τρικκαίων και στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων ζητώντας την άμεση σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης και προστασίας των χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή της Συναγωγής, του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του εβραϊκού νεκροταφείου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον, οι οποίες βλάπτουν την εικόνα της πόλης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμος, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς θα θωρακίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2020

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

- Greece experiences antisemitism ahead of Greek Holocaust Remembrance Day, By ELIAS MESSINAS JANUARY 21, 2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ, 3.1.2020