Ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Norbert Barthle, εντεταλμένος και για την Ελληνογερμανική Συνεργασία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Τρίκαλα, στις 23.1.2020, επισκέφθηκε και τη Συναγωγή και το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Τρικάλων.

Με τη συνοδεία του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακ. Βενουζίου, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γερμανός αξιωματούχος κ. Barthle απέτισαν φόρο τιμής στους 139 Έλληνες Εβραίους των Τρικάλων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου.

Ο κ. Barthle με τη Γενική Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sibylla Bendig (παρούσα σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης) κατέθεσαν στεφάνι, «ως τιμή και υποχρέωση καταδίκης παρόμοιων πράξεων», όπως τόνισε ο Υφυπουργός. Αναφέρθηκε, επίσης,  στην έκφραση σεβασμού στους απογόνους των θυμάτων, «που αγωνίζονται για να παραμείνει η μνήμη ζωντανή». Η δε κ. Πρόξενος στα ελληνικά και τα γερμανικά υπενθύμισε το σύνθημα «Ποτέ Ξανά».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε, καταθέτοντας ομοίως στεφάνι, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποθάλπει ρατσισμό και φασισμό και είναι υποχρέωση της Ενωμένης Ευρώπης να μην εμφανιστούν ξανά παρόμοια φαινόμενα. Στεφάνι κατέθεσε και ο κ. Βενουζίου, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στην ανακαινισμένη Συναγωγή των Τρικάλων, την «Ελληνική». Η Συναγωγή ανακατασκευάστηκε με δαπάνη της Γερμανικής Κυβέρνησης, με διαδικασίες που ξεκίνησαν προ τριών ετών, όταν Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη ήταν ο κ. Βάλτερ Στέχελ.

Πηγή: Αποσπάσματα από ρεπορτάζ του Βασίλη Αλεξίου στον ιστότοπο TrikalaVoice, 23.1.2020