Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2429 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Από την Καστοριά το  Σαββατοκύριακο  18 και 19 Ιανουαρίου 2020, ξεκίνησε  ο κύκλος εκδηλώσεων τις οποίες διοργάνωσε η  Περιφερειακή  Διεύθυνση  Εκπαίδευσης  Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τη  Διεθνή Ημέρα Μνήμης του  Ολοκαυτώματος, που  τιμάται  στις  27 Ιανουαρίου κάθε έτους.

«Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην ιστορία των  εβραϊκών κοινοτήτων  της  Δυτικής Μακεδονίας», είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων οι οποίες  έγιναν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  Δυτικής Μακεδονίας και τους  Δήμους Καστοριάς και  Φλώρινας.  Οι εκδηλώσεις απευθύνθηκαν στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Στις 18.1.2020,  στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Καστοριάς  η υποψήφια   Δρ. Ιστορίας  της Φιλοσοφικής  Σχολής του ΑΠΘ και υπότροφος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης  Ξένια Ελευθερίου, ανέπτυξε το θέμα  «Διδάσκοντας την  τοπική  εβραϊκή ιστορία της Καστοριάς τη  Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος». Παράλληλα, προβλήθηκε  το ιστορικό  ντοκιμαντέρ «Trezoros, the lost  Jews of Kastoria».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η  βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο διευθυντής της Περιφερειακής  Διεύθυνσης Εκπαίδευσης  Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρής  Μαρδίρης, ο πρόεδρος του  Τμήματος  Επικοινωνίας και  Ψηφιακών Μέσων  Γιώργος Λάππας και ο  πρόεδρος της  Γενικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και μέλος του Κεντρικού  Ισραηλιτικού  Συμβουλίου Ελλάδος Σολομών Παρέντε.

Το πρωί της 19.1.2020, στην αίθουσα του Πολιτιστικού  Συλλόγου Καστοριάς «Αθ. Χριστόπουλος», μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο  πρόεδρος της  Γενικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και μέλος του Κεντρικού  Ισραηλιτικού  Συμβουλίου Ελλάδος Σολομών Παρέντε,  ο οποίος  είναι απόγονος  Εβραίων ομήρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, διηγήθηκε τη  ζωή και τα βιώματά του κοντά στους  γονείς του. Παράλληλα, έκανε αναφορά και σε προσωπικές  εμπειρίες που είχε στις κοινωνικές του συναναστροφές με μη Εβραίους.

Τη συζήτηση συντόνισε η  αρχαιολόγος- πολιτισμολόγος  Σουλτάνα Ζορπίδου.

Αμέσως μετά, προβλήθηκε αυθεντικό αρχείο της προπολεμικής εποχής στο οποίο απεικονίζονταν μέλη της  Εβραϊκής Κοινότητας της Καστοριάς.

Ακολούθησε   διαδρομή μνήμης στην πόλη της Καστοριάς, η οποία  ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας, συνεχίστηκε στο σημείο όπου  βρισκόταν η  Εβραϊκή Συναγωγή και στην οδό  Εβραϊδος και  κατέληξε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή  26 Ιανουαρίου 2020 στη  Φλώρινα.

Πηγή: Ιστότοπος «Φωνή της Καστοριάς» 19.1.20

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae