από την απελπισία στην ελπίδα,

από τη σκλαβιά στην ελευθερία!

Κάθε χρόνο οι Εβραίοι όλου του κόσμου διαβάζουμε την ιστορία του Πέσαχ, την «αγκαντά», είμαστε όλοι μαζί, διηγούμαστε και τραγουδάμε και αναλογιζόμαστε «Μα Νιστανά Αλαϊλα αζέ», δηλαδή «τι άλλαξε τούτη τη νύκτα». Είναι η νύκτα που επέλεξε ο Θεός για να οδηγήσει τους Εβραίους στο δρόμο της ελευθερίας.

Φέτος, όμως, η νύκτα αυτή έχει μια ακόμη ιδιαιτερότητα: σκεπτόμαστε τους συνανθρώπους μας που νοσούν και ευχόμαστε ο Θεός να τους βοηθήσει να «περάσουν» από τη μοναξιά του πόνουστην απόλαυση της ζωής.

Ευχόμαστε στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνουν κουράγιο και να είναι γεροί και δυνατοί γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας βοηθούν να «περάσουμε» από την απελπισία του θανάτου στην ελπίδα της υγείας.

Και όλοι εμείς, για να περιφρουρήσουμε την «ελευθερία» μας, αυτό το υπέρτατο αγαθό που κληρονόμησε ο Εβραϊκός λαός στην ανθρωπότητα με την «Έξοδο» από τη σκλαβιά, οφείλουμε να θωρακίσουμε την υγεία όλων μας…

Το φετινό Πέσαχ θα το γιορτάσουμε, όλοι μαζί, δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, αλλά οι ευχές μας θα ενώνονται και θα είναι ακόμη πιο εγκάρδιες, θα είναι ευχές υγείας και καλής ζωής.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας εύχεται σε όλους

Χ Α Γ Κ   Π Ε Σ Α Χ   Σ Α Μ Ε Α Χ