Ο Κιρ Στάρμερ είναι ο διάδοχος του αμφιλεγόμενου Τζέρεμι Κόρμπιν και ο νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, έχοντας συγκεντρώσει το  56.2% των ψήφων κατά τις πρόσφατες εκλογές στο κόμμα. Η υποστήριξη των Εβραίων της Μεγάλης Βρετανίας στο Εργατικό Κόμμα είχε τα τελευταία χρόνια κλονιστεί και πολλά μέλη είχαν ζητήσει τη διαγραφή τους από το κόμμα λόγω των συχνών αντισημιτικών συμπεριφορών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη βρετανική αρχή, αναμένεται να εκδώσει φέτος την απόφασή της για θεσμικό αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα αφού ολοκληρώσει την εξέταση των σχετικών καταγγελιών.

Αμέσως μετά τη νίκη του, ο Κιρ Στάρμερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του αντισημιτισμού που –όπως είπε χαρακτηριστικά- «δηλητηρίασε το κόμμα του τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας: «Ο αντισημιτισμός στιγμάτισε το κόμμα μας.Έχω δει τη θλίψη που προκάλεσε σε πολλές εβραϊκές κοινότητες. Εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος σας ζητώ συγγνώμη και θα σας υπόσχομαι ότι θα ξεριζώσω το κακό από τη ρίζα του και η επιτυχία μου θα κριθεί από την επιστροφή των μελών της εβραϊκής κοινότητας που τα τελευταία χρόνια δε μπορούσαν μας στηρίξουν…».

Το Κίνημα Εβραίων Εργατικών καλωσόρισε την εκλογή και τις δηλώσεις του νέου αρχηγού του κόμματος. Ο Μάικ Κάτς, πρόεδρος του κινήματος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μαζάλ Τοβ στον Κιρ Στάρμερ και στην Αντζελα Ράϊνερ για την εκλογή τους ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος. Η αλλαγή αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει σταθμό στις σχέσεις των Εργατικών με την εβραϊκή κοινότητα. Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες: η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα απαιτήσει προσπάθεια, χρόνο και πολιτική θέληση».

Πηγές: Με στοιχεία από: Jewish News / Times of Israel, 4.4.2020 & site www.protothema.gr