Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 7432 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ AJC ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail

H Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) συνεχίζει να θρηνεί τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, η ζωή του οποίου συνεθλίβη στις 25 Μαΐου κάτω από το γόνατο ενός αστυνομικού στη Μινεάπολη, τη στιγμή που άλλοι τρείς αστυνομικοί στέκονταν και παρακολουθούσαν -αν δεν ενθάρρυναν- αυτή την οδυνηρή δολοφονία.

Καταδικάζουμε τις απρόκλητες πράξεις βανδαλισμών και βίας που διαπράχθηκαν από μια μικρή ομάδα από εκείνους που διαμαρτύρονται στους δρόμους της Αμερικής -πράξεις που ατιμάζουν τη μνήμη του Τζόρτζ Φλόιντ, ο θάνατος του οποίου -ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση- έφερε μια χώρα -που ήδη πολιορκείται από την πανδημία και την οικονομική μιζέρια- αντιμέτωπη με τη φυλετική αδικία στην ιστορία της. Εκείνοι που διαταράσσουν και υπονομεύουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν προωθούν αλλά παρεμποδίζουν το σκοπό της φυλετικής δικαιοσύνης.

Hπαράνομη συμπεριφορά των λίγων στους δρόμους μας δεν πρέπει να μας αποτρέπει από το να δούμε το ευρύτερο πλαίσιο: Το ανολοκλήρωτο ταξίδι της προόδου της Αμερικής προς τη φυλετική ισότητα -προς το να γιατρέψουμε επιτέλους σε αυτό το μεγάλο έθνος την 400ετή πληγή της σκλαβιάς, των δεινών και των διακρίσεων. Τώρα, καθώς θρηνούμε έναν ακόμη αχρείαστο θάνατο αφροαμερικανού υπό αστυνομική κράτηση, εμείς και οι συμπολίτες μας βρισκόμαστε -για μια ακόμη φορά- αντιμέτωποι με τα θεμελιώδη ερωτήματα της κοινωνίας μας, το συνεχιζόμενο κενό μεταξύ των αξιών και της πραγματικότητάς της και το ποια επιπλέον βήματα πρέπει να κάνουμε ώστε να εκπληρώσουμε αυτή την αξιέπαινη υπόσχεση.

Παρότι η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη από επιτυχίες αφροαμερικανών -με καθοριστικότερη την εκλογή και την επανεκλογή του Προέδρου Ομπάμα- οι διαφορές μεταξύ μαύρων και λευκών Αμερικανών, ενάμιση αιώνα μετά τη χειραφέτηση, παραμένουν έντονες: στο προσδόκιμο ζωής, στις ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης, στο εισόδημα, και φέτος στη θνησιμότητα και την οικονομική δυσκολία λόγω του Covid-19. Οι ‘μαύρες’ ζωές, με τους όρους της στατιστικής, εξακολουθούν να έχουν μικρό μερίδιο στην ευημερία της Αμερικής, αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις σε πολλαπλούς δείκτες και τελειώνουν  πολύ νωρίς.

Σε αυτά, προσθέστε τις συγκεκριμένες ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι αφροαμερικανοί με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Πριν από  τέσσερα χρόνια, σε συνέχεια των θανάτων δύο μαύρων ανδρών – του Philando Castile, λίγο έξω από το Σαίντ Πόλ της Μινεσότα, και του Alton Sterling, στην πρωτεύουσα της Λουϊζιάνα, Μπατόν Ρουζ-  η AJC έκανε έκκληση για «δικαιοσύνη και για δέουσα συστημική αντίδραση των αρχών επιβολής του νόμου και των κυβερνητικών ηγεσιών σε όλα τα επίπεδα».

Με λόγο που θα ταίριαζε και σήμερα, προσθέσαμε: «Η αστυνομικοί σε όλη την Αμερική θέτουν τη ζωή τους σε καθημερινό κίνδυνο για να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους και συχνά πρέπει να πάρουν επικίνδυνες αποφάσεις, σε κλάσματα δευτερολέπτων, σε καταστάσεις που μπορεί να παρεκτραπούν και να καταλήξουν σε τραγωδία. Τιμούμε την αυταπάρνηση και τις υπηρεσίες τους. Αλλά όταν η εθνότητα ενός υπόπτου παίζει ρόλο στην έκβαση μιας αντιπαράθεσης με την αστυνομία, όπως πολλές φορές έχουν καταδείξει τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, τότε κάτι έχει χαλάσει στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Με κάθε εντιμότητα και σεβασμό προς όλους τους συμπολίτες μας, και προς τους γενναίους ένστολους, άντρες και γυναίκες, που προστατεύουν τον τρόπο ζωής μας- αυτή η αποτυχία πρέπει να διαγνωστεί, να αναγνωριστεί και να διορθωθεί. Η Δικαιοσύνη δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από αυτό.

Το να κλείσουμε την πληγή του αμερικανικού ρατσισμού θα απαιτήσει περισσότερα από την αναθεώρηση των πρακτικών επιβολής του νόμου, παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία της. Θα απαιτήσει να παραμερίσουμε τη δυσπιστία μας και να ακούσουμε τους γείτονές μας. Θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις επίμονες ανισότητες και τις προσβολές. Θα χρειαστεί κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές αλήθειες στις κοινότητές μας».

Η AJC, με εμπειρία ενός και πλέον αιώνα στην πρώτη γραμμή του μετώπου της ενδυνάμωσης του συνεκτικού ιστού του αμερικανικού πλουραλισμού, είναι αλληλέγγυα με την πλειοψηφία που διαδηλώνει ειρηνικά κατά του ρατσισμού με αφορμή τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ. Κάνουμε έκκληση να συνεχιστεί αμείωτη η προσπάθεια για την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Αμερικής: ότι «όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ίσοι». Όχι μερικοί άνθρωποι, αλλά όλοι.

Πηγή: AJC, June 2, 2020, “AJC Statement on the Killing of George Floyd and the Pursuit of Racial Justice”

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae