Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6366 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ PDF Εκτύπωση E-mail

76 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιουνίου του 1944 συνεχίζουμε να θυμόμαστε, αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής: «Τον Σεπτέμβριο του 1943 οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κέρκυρα και παρά τη διαφαινόμενη τελική τους ήττα φόρτωσαν μεταξύ 11 και 15 Ιουνίου του 1944, με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργατών τους, τα εννέα δέκατα των Κερκυραίων Εβραίων (δηλαδή περίπου 1.800 άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε τρία πλοία με σκοπό να τους εκτοπίσουν μέσω Πάτρας, Πειραιά και Αθήνας στο Άουσβιτς, όπου και οι περισσότεροι από αυτούς δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες.

Λίγοι μόνο από αυτούς επέζησαν, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων από το παράρτημα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Hailfingen-Tailfingen. Οι περισσότεροι από αυτούς, ούτε καν 200 επιζώντες, επέστρεψαν στην Κέρκυρα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και μετοίκησαν στη συνέχεια, σε άλλες χώρες.

76 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιουνίου του 1944 συνεχίζουμε να θυμόμαστε τη μαύρη αυτή, σελίδα της ιστορίας του νησιού μας και εκπληρώνουμε το ανθρώπινο χρέος της Κέρκυρας και τον φόρο τιμής στους Εβραίους της Κέρκυρας για τη σύλληψη και τον εγκλεισμό των μελών της στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

Η ουσιαστική διάλυση της τοπικής εβραϊκής κοινότητας στο νησί μας, ας αποτελεί για τις νεότερες γενιές των Κερκυραίων το ανεξίτηλο μελανό σημάδι της ανθρώπινης βαρβαρότητας που θα μας εμπνέει γύρω από μία ενιαία προσπάθεια για την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία όλων».

ΠΗΓΗ: kerkyrasimera.gr, 9.6.2020

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae