Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5387 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in3η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Η 3η σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Αντισημιτισμό διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 17.6.2020, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων καθώς και εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών-μελών της Ε.Ε., με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων, των ειδικών απεσταλμένων για τον αντισημιτισμό και εκπροσώπων των Εβραϊκών Κοινοτήτων. Από την Ελλάδα στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Δρ. Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA και Ειδικός Απεσταλμένος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, η Δρ. Αγγελική Ζιάκα, ΑΠΘ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, και εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού ο κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, Γεν. Ταμίας του ΚΙΣΕ.

Ένα από τα κύρια θέματα που εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση ήταν «Η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και οι αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας», καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας ακολουθήθηκε από την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και κάθε είδους συνωμοσιολογίας με τη χρήση παλιών και νέων αντισημιτικών μύθων.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Συντονίστρια της Ε.Ε. για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προστασία της Εβραϊκής Ζωής,  Καταρίνα φον Σνουρμπέϊν. Ακολούθησε η ομιλία του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος τόνισε πως «οι συνωμοσιολογικοί μύθοι είναι μία  σκληρή υπενθύμιση ότι η μάχη κατά του αντισημιτισμού δεν έχει τελειώσει». Σε σχετικό tweet ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι «Μια Ευρώπη που προστατεύει είναι εκείνη όπου οι Εβραίοι μπορούν να ζουν, να εργάζονται, να μελετούν και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως κάθε άλλο μέλος της κοινωνίας».

Τόσο η Συντονίστρια της Ε.Ε. Καταρίνα φον Σνουρμπέϊν, όσο και η Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, έκρουσαν  τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύει η διάδοση μύθων συνωμοσίας, τους οποίους χαρακτήρισαν ως «πύλη εισόδου στη ριζοσπαστικοποίηση»«Το βήμα από τις συνωμοσίες στο έγκλημα μίσους είναι μικρό. Οφείλουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Β. Γιούροβα.

Στο δεύτερο τμήμα της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην υιοθέτηση του ορισμού του Αντισημιτισμού του IHRA, ανταλλάσσοντας απόψεις για τους τρόπους και τα πεδία εφαρμογής του.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae