Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5972 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την Ελλάδα, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, δεδομένου του κεντρικού ρόλου που η εβραϊκή κοινότητα έχει διαδραματίσει στην ιστορία της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ για το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πάιατ συναντήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης 9.7.20, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, αλλά και με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος, πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και ενημερώθηκε για τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία υλοποίησης του έργου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρεγκ Φλέγκερ.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία υλοποίησης του έργου, δήλωσε ευτυχής που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό το πρότζεκτ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πολύ ισχυρή συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον και του Μουσείου που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την έναρξη υλοποίησης του έργου στο άμεσο μέλλον, με βάση τις συζητήσεις που είχε στη Θεσσσαλονίκη, ο κ. Πάιατ απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος. Όλοι θέλουν να δουν αυτό το έργο να προχωρά. Το συζήτησα με τον δήμαρχο κ. Ζέρβα και τώρα (με τους κ.κ. Σαλτιέλ και Μπουτάρη). Νομίζω ότι το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος κ. Πικραμμένος έχει αναλάβει την ευθύνη (σ.σ. για την πορεία υλοποίησης του έργου) είναι ένα καλό σημάδι για την προσήλωση της κυβέρνησης σ' αυτό».

Στον ρόλο του κ. Πικραμμένου στο έργο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Σαλτιέλ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εντολή του πρωθυπουργού στον αντιπρόεδρο κ. Πικραμμένο να τρέξει αυτό το πρότζεκτ, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες […] Υπάρχει η επιθυμία από όλους, αλλά εγώ θέλω να δω έργα».

«Να τελειώσουμε με το θέμα του οικοπέδου ώστε να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα», σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ και προσέθεσε πως η πρόθεση είναι από όλους θετική, αλλά ο ίδιος θέλει να δει να προχωράνε τα έργα άμεσα.

Την εκτίμηση ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας πως αφού τακτοποιηθεί το θέμα του οικοπέδου θα πρέπει να βγουν οι άδειες και μετά να γίνει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο. «Είναι μεγάλο το έργο, δεν είναι τόσο απλό», σημείωσε, ενώ κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, είπε πως -κατά την άποψή του- «μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε τον ανάδοχο εγκατεστημένο».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, ανέφερε πως μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν η φιλοδοξία «να γίνει (το Μουσείο) το κέντρο των εβραϊκών θεμάτων του Ολοκαυτώματος για τα Βαλκάνια» αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πρέπει να «μπουν στα σκαριά». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα προγράμματα επισήμανε ότι υπήρξε επικοινωνία με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, που υλοποιεί τέτοιου είδους προγράμματα, τα οποία στόχο έχουν να καταπολεμήσουν και τον αντισημιτισμό, τα ρατσιστικά προβλήματα κ.ο.κ. «Είναι προγράμματα που θα διαρκέσουν για πάντα και δεν αφορούν μόνο τα σχολεία και τους δασκάλους που τα διδάσκουν, αλλά αφορούν όλη την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, 9.7.2020

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae