Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3359 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στις 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1947: EXODUS – ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 11 Ιουλίου 1947, περισσότεροι από 4.500 επιζώντες του Ολοκαυτώματος επιβιβάστηκαν σ΄ένα παλιό επιβατηγό πλοίο, το Exodus 1947, με σκοπό να σπάσουν το ναυτικό εμπάργκο που οι Βρετανοί είχαν επιβάλει στην τότε Παλαιστίνη της Βρετανικής Εντολής, και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους εκεί. Παρότι η επιχείρηση αυτή -οργανωμένη από την Χαγκανά- θα μπορούσε να είναι μία από τις δεκάδες αποτυχημένες παρόμοιες προσπάθειες μετανάστευσης Εβραίων στην Παλαιστίνη, στη διάρκεια των δεκαετιών της Βρετανικής Εντολής, το συγκεκριμένο πλοίο έμελλε να γίνει διεθνές σύμβολο της ανάγκης δημιουργίας του εβραϊκού κράτους. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

Οι Βρετανικές Αρχές αναχαίτισαν το πλοίο Exodus 1947, μετά από ταξίδι μιας εβδομάδας και το μετέφεραν στο λιμάνι της Χάιφας, όπου προσπάθησαν να αποβιβάσουν με τη βία τους επιβάτες. Κατά τις συμπλοκές δύο επιβάτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι υπόλοιποι επιβάτες μεταφέρθηκαν από τους Βρετανούς πίσω στη Γαλλία, όπου διατάχθηκαν να αποβιβαστούν. Στην άρνηση των επιβατών να συμμορφωθούν, οι Βρετανικές Αρχές επέλεξαν να περιμένουν όσο χρόνο χρειαζόταν μέχρι την οικειοθελή αποβίβαση των επιβατών, προκειμένου να αποφύγει η Βρετανία τη δημόσια κατακραυγή. Αντί να υποκύψουν, οι επιβάτες ξεκίνησαν απεργία πείνας, αυξάνοντας έτσι το διεθνές ενδιαφέρον και αναγκάζοντας τους Βρετανούς να αναζητήσουν μια άλλη λύση.

Οι Βρετανικές Αρχές αποφάσισαν να στείλουν τους επιζώντες στη Γερμανία, συγκεκριμένα στη Βρετανική ζώνη της κατεχόμενης από τους Συμμάχους Γερμανίας. Εκεί τους έκλεισαν σε στρατόπεδα. Το γεγονός πυροδότησε τη διεθνή κατακραυγή κατά της Βρετανίας. Μια αμερικανική εφημερίδα έγραψε χαρακτηριστικά: «Επιστροφή στο Ράιχ». Ο Γιουγκοσλάβος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη είπε σχετικά με την κατάσταση: «Είναι το καλύτερο δυνατό επιχείρημα για να επιτρέψουμε την είσοδο των Εβραίων στην Παλαιστίνη». Σε διεθνές επίπεδο, πρωτοβουλίες συμπαράστασης, δημόσιες διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας από εκτοπισμένους επιζώντες, εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 29.11.1947, ο ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της δημιουργίας του Κράτους του Ισραήλ, δίνοντας το έναυσμα στη δημοσιογράφο Ruth Gruber να γράψει το βιβλίο της  "Exodus 1947 - The Ship that Launched a Nation”, χαρακτηρίζοντας το ΕΞΟΔΟΣ ως το «πλοίο που ανέδειξε ένα έθνος».

Πηγή: Ιστότοπος WJC, 9.7.2020

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae