Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4593 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μία σεμνή αλλά πολύ εγκάρδια τελετή ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, έλαβε την Ισπανική υπηκοότητα υπογράφοντας τα σχετικά έγγραφα στην Πρεσβεία της Ισπανίας, στο Γραφείο του Πρέσβη Ενρίκε Βιγκέρα Ρούμπιο, στις 23.7.2020.

Για τον Δ. Σαλτιέλ η ενέργεια αυτή έχει τόσο προσωπικό όσο και συμβολικό χαρακτήρα. «Η Ισπανία είναι ένα γοητευτικό κομμάτι της ιστορίας μας και της ταυτότητάς μας», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία του νόμου με τον οποίο η Ισπανία διευκολύνει τη διαδικασία επανάκτησης της ισπανικής υπηκοότητας για τους απογόνους των Σεφαραδιτών Εβραίων που εξορίστηκαν από τη χώρα το 1492 με το Διάταγμα των Καθολικών βασιλέων της Ισπανίας Φερδινάνδου και Ισαβέλλας. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2015. Πέντε αιώνες μετά το διαβόητο Διάταγμα, η Ισπανία έδωσε το δικαίωμα στους απογόνους των εκδιωχθέντων Σεφαραδιτών Εβραίων να διεκδικήσουν εκ νέου την υπηκοότητα των προγόνων τους. Μετά την ψήφιση του νόμου το ισπανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η αλλαγή στη νομοθεσία είναι «πράξη ιστορικής επανόρθωσης για ένα τραγικό και σοβαρό σφάλμα».

Ο πρόεδρος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ισπανίας Ισαάκ Κερούμπ είχε τότε δηλώσει: «Πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή να διορθώσεις ένα λάθος και να αποδώσεις δικαιοσύνη. Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι περίμεναν για αυτήν την επανόρθωση εδώ και πολύ καιρό».

Κατά την τελετή απόδοσης της υπηκοότητας στον Δ. Σαλτιέλ, ο Ισπανός πρέσβης κ. Ενρίκε Βιγκέρα Ρούμπιο μίλησε για το ιστορικό χρέος της Ισπανίας  ενώ τόνισε τον ρόλο του κ. Σαλτιέλ στην προαγωγή του πολιτισμού και των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Στην τελετή παρέστη και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες Κριστίνα Κόντε ντε Μπερολντινγκεν Γκάϊερ, η οποία συγχαίροντας τον κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία τους για την εγκατάσταση του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Δ. Σαλτιέλ και την Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και θα επιστεγαστεί με την προγραμματισμένη για την Τρίτη 28.7.2020 υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικής πλακέτας, με την απεικόνιση της πρόσοψης του Εβραϊκού  Μουσείου Θεσσαλονίκης, από τον κ. Σαλτιέλ στον Ισπανό πρέσβη.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae