Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2636 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΑΛΟΣ ΜΕ ΝΕΑ «ΜΟΔΑ» ΣΤΟ TIKTOK: ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ «ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Οι χρήστες εμφανίζονται να χρησιμοποιούν μέικ απ για να αναπαραστήσουν σημάδια από βασανιστήρια, ενώ εξηγούν πώς «πέθαναν» στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σε άλλα βίντεο οι χρήστες εμφανίζονται να μιλούν για τη  γενοκτονία των Εβραίων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, στο φόντο, παρουσιάζεται μία εικόνα του Άουσβιτς.

Μερικοί φορούν ένα κίτρινο «Άστρο του Δαβίδ», όπως αυτά που φορούσαν υποχρεωτικά οι Εβραίοι κατά το Τρίτο Ράιχ. Τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιούνται τα #Holocaust και #heaven, μετράνε χιλιάδες προβολές στην πλατφόρμα.

Όπως μεταδίδει το Insider, τα βίντεο αυτά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους χρήστες με κάποιους να κάνουν λόγο για «ένα θλιβερό τρεντ» και άλλους να απευθύνουν έκκληση να σταματήσουν τα βίντεο αυτά, καθώς αποτελούν ξεκάθαρο αντισημιτισμό «που τον αφήνετε να διαφεύγει».

Σύμφωνα με τους ίδιους τους δημιουργούς των βίντεο αυτά αποτελούν μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν γύρω από το Ολοκαύτωμα. Μία έφηβη, από το Νιού Τζέρσεϊ, η οποία μίλησε στο Insider χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία της, ανέφερε πως υποδύθηκε ένα θύμα του Ολοκαυτώματος στο βίντεο που δημιούργησε για το TikTok «για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους» και γιατί ένιωσε πως ήταν «σημαντικό να ακουστούν αυτές οι ιστορίες».   

Ο χαρακτήρας που υποδύεται αναφέρει ότι οδηγήθηκε με την οικογένειά της στο  Άουσβιτς, όπου όλοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων. «Πάντα με ενδιέφερε η ιστορία του Ολοκαυτώματος» ανέφερε, προσθέτοντας πως ήθελε να φτιάξει ένα σχετικό βίντεο που θα ενημερώνει τους χρήστες της πλατφόρμας. «Δεν είχα σκοπό να προσβάλω», υπογράμμισε. Το βίντεο έχει αφαιρεθεί.   

Άλλοι ωστόσο κάνουν λόγο για «trauma porn» και υποστηρίζουν ότι τα βίντεο είναι προσβλητικά για τις οικογένειες που έχασαν μέλη τους στο Ολοκαύτωμα ή πέθαναν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά της, η Diane Saltzman, εκ μέρους του Μουσείου του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι μιμήσεις αυτές «ατιμάζουν τη μνήμη των θυμάτων, προσβάλουν τους επιζήσαντες και ευτελίζουν την ιστορία».  

«Το Μουσείο ενθαρρύνει τους πάντες, και ειδικά τους νέους, να μάθουν για το Ολοκαύτωμα και να κατανοήσουν τα μαθήματα που μας δίνει για το σήμερα», πρόσθεσε.  Δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok κατηγορείται για αντισημιτισμό.  

Τον περασμένο μήνα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας φέρεται να προώθησε μία συλλογή από αντισημιτικά βίντεο με στίχους όπως «θα πάμε ένα ταξίδι σε ένα μέρος που λέγεται Άουσβιτς, ώρα για ντους».

ΠΗΓΗ: www.lifo.gr, 25.8.2020

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae