Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2159 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Είναι σοκαριστικά τα συμπεράσματα της έρευνας για την άγνοια των νέων ενηλίκων στις ΗΠΑ γύρω από το Ολοκαύτωμα. Το 63% της γενιάς Ζ και των millennials δεν έχει ιδέα ότι στο Ολοκαύτωμα δολοφονήθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι. Για την ακρίβεια, ένας στους τρεις θεωρεί ότι σκοτώθηκαν κάτω από δύο εκατομμύρια. Παράλληλα το 23%, σχεδόν ένας στους τέσσερις δηλαδή, πιστεύει είτε ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος, είτε πως υπάρχουν στοιχεία υπερβολής στην παρουσίασή του, είτε δεν γνωρίζουν με ακρίβεια. 

Στη Γερμανία ο διάσημος χορτοφάγος σεφ Ατίλα Χίλντμαν πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις κατά της μάσκας και του lockdown στο όνομα της πανδημίας. Αποδίδει τα περιοριστικά μέτρα στους «σιωνιστές», που διόρισαν και την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ άλλωστε. Και τα θεωρεί χειρότερα από τις ναζιστικές θηριωδίες.

Δεν είναι όμως μόνο ο ενεργός αντισημιτισμός αυτού του είδους που προβληματίζει. Είναι ο πιο υπόγειος, αυτός που κανονικοποιεί και ευτελίζει το Ολοκαύτωμα. Χαρακτηριστική περίπτωση: πρόσφατα, παιδιά, ιδιαίτερα μικρής ηλικίας, πόσταραν στο TikTok, μέσο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, βίντεο στα οποία παριστάνουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος, φορώντας το κίτρινο αστέρι Jude ή τη χαρακτηριστική ριγέ στολή των στρατοπέδων συγκέντρωσης, με μουσική υπόκρουση «Locked out of heaven» («Αποκλεισμένος από τον παράδεισο») του Μπρούνο Μαρς.

Εχουμε δικαίωμα να μένουμε εμβρόντητοι; Μάλλον όχι. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2018, σχεδόν το 40% των Ελλήνων απάντησε ότι η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων ήταν θετική εξέλιξη, σχεδόν θετική ή, έστω, ουδέτερη. Ενώ ένας στους τέσσερις θα ήθελε να δει να αφήνουμε το επώδυνο αυτό κεφάλαιο πίσω μας, λες και το ανοίξαμε ποτέ. Αναρωτιέμαι πόσοι νέοι γνωρίζουν σήμερα ότι υπήρξαν πολυπληθείς κοινότητες Εβραίων στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στα Χανιά και αλλού.

Πέρα από τις γνωστές και εξαιρετικά διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας, διαπιστώνω συχνά ότι υπάρχει μια ασύλληπτη σύγχυση με αποτέλεσμα να ταυτίζονται Ισραηλίτες και Ισραηλινοί, οι Εβραίοι να μη θεωρούνται Ελληνες, αλλά Ισραηλινοί.

Ο αντισημιτισμός των άλλων είναι βολικός. Προσφέρεται για υψηλή κριτική και επιτιμητικά «τσκ, τσκ, μα πόσο αδαείς αυτοί οι νέοι Αμερικανοί» (οι Γερμανοί, τα πιτσιρίκια στο TikTok κ.λπ.). Ας πραγματοποιηθεί όμως μια αντίστοιχη έρευνα στις ίδιες ηλικίες στη χώρα μας,  για να δούμε…

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17.9.2020

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae