Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3680 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΜΑΪΚ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 28.9.2020, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάϊκ Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ξεναγήθηκε στα εκθέματα και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Τον Αμερικανό ΥΠΕΞ υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

29.9.2020, Δήλωση Προέδρου ΚΙΣΕ για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ: “Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Ελληνικό Εβραϊσμό που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάϊκ Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σούζαν, απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος την ιερή Ημέρα του Γιομ Κιπούρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον του Μάϊκ Πομπέο για την ελληνική εβραϊκή παράδοση και πιο συγκεκριμένα για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που απώλεσε το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξή του για την υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, καθώς και για το ενθαρρυντικό μήνυμά του  για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου αυτού”.

28.9.2020, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε στις 28.9.2020 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  Μάικ Πομπέο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Σούζαν, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη και μέλη της συνοδείας του.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ και από στελέχη της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο. Κατά την ξενάγησή του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσσαλονικιών Εβραίων μαθητών της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο που αναγράφονται τα ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, καθώς και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια Εβραίους νεκρούς του Ολοκαυτώματος. Κατά την παραμονή τους στην αίθουσα, τήρησαν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παρέμεινε για περίπου είκοσι λεπτά και αποχώρησε λίγο πριν από τις τέσσερεις το απόγευμα. Στην υποδοχή του κ. Πομπέο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Λάρι Σεφιχά, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του μουσείου Νίνο Σαλτιέλ και ο διευθυντής της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Βίκτωρας Ναρ».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στη συνέντευξή του στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά (Καθημερινή, 30.9.2020), ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ των ιδιαίτερων στιγμών από το ταξίδι του στην Ελλάδα, ξεχώρισε την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού:

Μια στιγμή που θυμάστε από αυτό το ταξίδι;

«Ήταν τόσο πολλές! Επισκέφθηκα το Εβραϊκό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την Ιστορία και όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αντισημιτισμός είναι υποχρέωσή μας να τον αντιμετωπίζουμε…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

- Ιστοσελίδα US State Dept.: US Secretary of State Michael R. Pompeo And Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis Joint Press Statements After Their Meeting, Sept. 29, 2020

- Ιστοσελίδα Πρεσβείας ΗΠΑ στην Ελλάδα: Secretary Pompeo Travels to Greece to Advance Security, Peace, and Prosperity, Sept. 27, 2020

- ΒΙΝΤΕΟ: THE HILL, Sept. 28, Pompeo attends Yom Kippur ceremony at the Jewish Museum of Thessaloniki

JTA, September 29, 2020

Αναρτήσεις στο Twitter:

- ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΜΑΪΚ ΠΟΜΠΕΟ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΖΕΦΡΥ ΠΑΪΑΤ

 

 

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae