Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6017 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΖάκυνθος PDF Εκτύπωση E-mail

H ΕΒΡΑΪΚΗ KΟΙΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Νησί του Ιονίου, η Ζάκυνθος φέρει έντονα τα ίχνη της εβραϊκής παράδοσης.

    Το 1522 ζούσαν στο νησί 30 εβραϊκές οικογένειες και λειτουργούσε μία Συναγωγή. Μέχρι το 1712, η Κοινότητα είχε δύο Συναγωγές: την "Ζακυνθινή" και την "Κρητική", η οποία πήρε το όνομά της από τους Εβραίους της Κρήτης που εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς, το 1669. Η πρώτη υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό που έπληξε τα Ιόνια νησιά το 1953, η δε δεύτερη Συναγωγή είναι σήμερα εντελώς κατεστραμμένη.

    Κατά την Γερμανική Κατοχή, οι Γερμανοί ζήτησαν από τότε Δήμαρχο του νησιού Λουκά Καρρέρ και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο κατάλογο των Εβραίων της Ζακύνθου. Χάρις στην σθεναρή άρνηση των δύο αυτών παραγόντων να παραδώσουν τον κατάλογο, οι Εβραίοι διασώθηκαν, κρυμμένοι στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους, οι Εβραίοι της Ελλάδος ανήγειραν στο χώρο της παλιάς Συναγωγής μνημείο στη μνήμη των δύο αυτών γενναίων ανδρών. Ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί το μνημείο στην οδό Τερτσέτη 44.

    Σήμερα δεν υφίσταται πια Κοινότητα στη Ζάκυνθο αλλά ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το νεκροταφείο που βρίσκεται στη θέση Ρούβελη και περιλαμβάνει μνήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας.
   

Μνημείο προς τιμήν του Δημάρχου Λ. Καρρέρ
και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου στον χώρο
της τέως Συναγωγής
   

Εξωτερική άποψη της πρώην Συναγωγής Ζακύνθου
   

Τάφοι Ραββίνων στο εβραϊκό νεκροταφείο της Ζακύνθου
που χρονολογούνται από τον 15ο αιώναΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Σε δύο προβολές, στις 5 και 7 Μαρτίου 2002, παρουσιάστηκε η ταινία - ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση "Το τραγούδι της Ζωής (Σιρ Α Χαγίμ): Η εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου", στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος είχε θέμα "Εικόνες του 21ου αιώνα". Ο σκηνοθέτης κ. Τώνης Λυκουρέσης, που για το έργο αυτό λειτούργησε και ως ιστορικός ερευνητής, παρουσιάζει την πορεία της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου από το 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, εστιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, όπου χάρη στον ηρωισμό και τη συμπαράσταση των χριστιανών του νησιού (των επισήμων και των απλών ανθρώπων) δεν χάθηκε ούτε ένα μέλος της. Την πορεία αυτή ο σκηνοθέτης παρουσιάζει μέσα από το ταξίδι μιας νεαρής εβραίας που συναντά όλα τα επιζώντα σήμερα μέλη της κοινότητας που ζουν είτε στη Ζάκυνθο είτε στο Ισραήλ, αλλά και τους χριστιανούς και τους συγγενείς τους που σχετίζονταν με τη διάσωση τους από τους Ναζί. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιεί κομμάτια από επίκαιρα, φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις και σχόλια, με ξεχωριστή φροντίδα και αληθινή συγκίνηση, για να φωτίσει μια άγνωστη στους πολλούς σελίδα από την πρόσφατη ιστορία μας.
    Τα γυρίσματα έγιναν στο Τελ Αβιβ και την Ιερουσαλήμ, όπου σήμερα ζουν πολλοί Εβραίοι της Ζακύνθου διατηρώντας τις παραδόσεις του νησιού, καθώς επίσης στην Αθήνα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Ιστορικό και αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε από το ΚΙΣ.

  

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae