Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks).
On Line
Έχουμε 2868 επισκέπτες και 6 μέλη συνδεδεμένουςLog in
Ζάκυνθος |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Νησί του Ιονίου, η Ζάκυνθος φέρει έντονα τα ίχνη της εβραϊκής παράδοσης.
Σε δύο προβολές, στις 5 και 7 Μαρτίου 2002, παρουσιάστηκε η ταινία - ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση "Το τραγούδι της Ζωής (Σιρ Α Χαγίμ): Η εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου", στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος είχε θέμα "Εικόνες του 21ου αιώνα". Ο σκηνοθέτης κ. Τώνης Λυκουρέσης, που για το έργο αυτό λειτούργησε και ως ιστορικός ερευνητής, παρουσιάζει την πορεία της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου από το 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, εστιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, όπου χάρη στον ηρωισμό και τη συμπαράσταση των χριστιανών του νησιού (των επισήμων και των απλών ανθρώπων) δεν χάθηκε ούτε ένα μέλος της. Την πορεία αυτή ο σκηνοθέτης παρουσιάζει μέσα από το ταξίδι μιας νεαρής εβραίας που συναντά όλα τα επιζώντα σήμερα μέλη της κοινότητας που ζουν είτε στη Ζάκυνθο είτε στο Ισραήλ, αλλά και τους χριστιανούς και τους συγγενείς τους που σχετίζονταν με τη διάσωση τους από τους Ναζί. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιεί κομμάτια από επίκαιρα, φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις και σχόλια, με ξεχωριστή φροντίδα και αληθινή συγκίνηση, για να φωτίσει μια άγνωστη στους πολλούς σελίδα από την πρόσφατη ιστορία μας. Τα γυρίσματα έγιναν στο Τελ Αβιβ και την Ιερουσαλήμ, όπου σήμερα ζουν πολλοί Εβραίοι της Ζακύνθου διατηρώντας τις παραδόσεις του νησιού, καθώς επίσης στην Αθήνα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Ιστορικό και αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε από το ΚΙΣ.
|