Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4740 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΠΙΣΚΕΨΗ της ΠτΔ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

"Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μας γεμίζει θαυμασμό και συνάμα κεντρίζει τη συνείδησή μας και μας καλεί σε εγρήγορση", δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την επίσκεψή της στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 27.10.2020.

"Συγκίνηση, σεβασμός, θλίψη, ίσως και κάποια ντροπή: μ' αυτά τα αισθήματα ακολούθησα τα ίχνη της υπερδισχιλιετούς παρουσίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Μ' αυτά τα αισθήματα περιηγήθηκα στην ιστορία μιας κοινότητας που πλούτισε την πόλη με τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη ζωντάνια της, αλλά δοκιμάστηκε σκληρά στον εικοστό αιώνα με αποκορύφωμα τον σχεδόν ολοσχερή αφανισμό της στα ναζιστικά στρατόπεδα", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Καθώς περιπλανιόμουν στις αίθουσες του Μουσείου, επανέρχονταν στο νου μου οι στίχοι της Ζωής Καρέλλη, της σπουδαίας Θεσσαλονικιάς ποιήτριας: «Του Ισραήλ η φυλή με την σιωπηλήν αντοχή/ άκαμπτη μυστική δύναμη, απαντοχή/ υπάρχει καρτερική και ανένδοτη». Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που ξετυλίγεται τόσο συναρπαστικά στις αίθουσες του Μουσείου, μας γεμίζει θαυμασμό, και συνάμα κεντρίζει τη συνείδησή μας και μας καλεί σε εγρήγορση", πρόσθεσε.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης  ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος τη συνόδευσε σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης  σε δηλώσεις του στον Τύπο τόνισε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας "καταλαβαίνει πολύ καλά αυτό που πέρασαν οι Έλληνες Εβραίοι στην κατοχή, που εξοντώθηκαν", ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως την θυμάται να διαβάζει γράμματα που έγραψαν Εβραίες μητέρες και να διακόπτει την ομιλία της από τη συγκίνηση. "Αυτό σημαίνει ότι ήταν μέσα στο κλίμα αυτό που συνέβη τότε σε αυτή την οικογένεια και σε αυτό που θα συνέβαινε μετά", σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ.

*Στοιχεία από άρθρα στις ιστοσελίδες του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και του NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae