Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2500 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΡΤΕΜΙΣ ΑΛΚΑΛΑΗ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ – Ένα εικαστικό -ερευνητικό πρότζεκτ PDF Εκτύπωση E-mail

Μόλις άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες ο ιστότοπος «Άρτεμις Αλκαλάη: ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ – Ένα εικαστικό -ερευνητικό πρότζεκτ», της πολυσχιδούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Α. Αλκαλάη.

Σε μία εύχρηστη και λειτουργική δομή ο ιστότοπος συγκεντρώνει το πολύτιμο έργο της καλλιτέχνιδας, από το 2012 μέχρι σήμερα, με θέμα τους Έλληνες Εβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Όπως η ίδια αναφέρει στην αρχική σελίδα του site: “Αυτή η διαδρομή υπήρξε για μένα μια διαδικασία μοναδική, μια διαδικασία ενδοσκόπησης και κάθαρσης. Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ βαθύτερα με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, να αποπειραθώ, ματαίως (;) να την κατανοήσω και να προσπαθήσω να την μεταπλάσω σε εικαστικό ιδίωμα. Πάνω από όλα, όμως, είχα την τύχη να γνωρίσω αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους, να προλάβω τους τελευταίους μάρτυρες μιας εποχής περασμένης αλλά και τόσο κοντινής. Η δύναμη της ψυχής τους και η στάση τους απέναντι στη ζωή υπήρξαν για μένα ένα αξεπέραστο μάθημα. Τους είμαι για πάντα ευγνώμων”.

Η ιστορικός της Τέχνης Ευγενία Αλεξάκη γράφει χαρακτηριστικά: «Οι μέχρι σήμερα 67 στοχαστικές εικόνες επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων που μας μεταφέρει η εκλεπτυσμένη ματιά της Αλκαλάη, και οι ιστορίες που αφηγούνται οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν πολύτιμο υλικό για την ιστοριογραφία και την ιστορική μνήμη. Συνθέτουν, όμως, ταυτόχρονα και ένα ξεχωριστό μνημείο-αρχείο εικόνων και ιστοριών».

Ο ιστότοπος αποτελεί παράλληλα μια πλούσια βάση δεδομένων για τους ελληνοεβραίους επιζώντες, ενώ σημαντική είναι η παρουσίαση του υλικού των διαφόρων εκθέσεων και σεμιναρίων, που έχει λάβει μέρος η Άρτεμις Αλκαλάη με το πρότζεκτ αυτό, καθώς και η πληθώρα των δημοσιεύσεων που καταχωρούνται στο site και συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία για το θέμα και για τη διεπιστημονική σπουδαιότητά του.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae