Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή ομόφωνη έγκριση της Διακήρυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη του θέματος της καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:    

«Η Ευρώπη στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού.  Η εβραϊκή ζωή είναι και πάντα θα είναι τμήμα των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και του τρόπου ζωής μας. Η σημερινή δέσμευση των χωρών μελών επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά το γεγονός αυτό. Χαιρετίζω αυτή τη Διακήρυξη, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλου του πολιτικού φάσματος, ώστε να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί ο αντισημιτισμός.

Η σημερινή Διακήρυξη του Συμβουλίου αναγνωρίζει, με μεγάλο ενδιαφέρον, την αύξηση των απειλών κατά του εβραϊκού λαού, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου και επισημαίνει την ανάγκη για λήψη δραστικότερων μέτρων. Επαναλαμβάνει επίσης ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και των ιδρυμάτων. Αναγνωρίζει ακόμα τη σημασία του ορισμού του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance– IHRA) ως εργαλείο καθοδήγησης για τον καλύτερο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Καλώ τα κράτη μέλη να  ακολουθήσουν αυτή τη δέσμευση με συγκεκριμένες ενέργειες.

Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με ολιστική προσέγγιση την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού. Για το σκοπό αυτό θα παρουσιαστεί το 2021 μία ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού ώστε να στηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών».

*Μετάφραση από άρθρο της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 2.12.2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

- ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EUROPEAN JEWISH CONGRESS