Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3852 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ: «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 15.12.2020 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» άρθρο της Τζίνας Μοσχολιού με τίτλο «Μπαράζ αντισημιτισμού» στο οποίο περιλαμβάνεται το ακόλουθο άρθρο του προέδρου του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις βανδαλισμού σε ιερούς εβραϊκούς χώρους μάς κάνουν να αναλογιζόμαστε τις απαρχές του αντισημιτισμού και πως στο διάβα των αιώνων λίγα έχουν αλλάξει ως προς την ουσία του φαινομένου. Ο αντισημιτισμός ξεκίνησε ως θρησκευτικός, εξελίχθηκε ως πολιτικός και κοινωνικός. 

Οι βανδαλισμοί μνημείων του Ολοκαυτώματος, δεν είναι απλά μια έκφραση μίσους εναντίον των Εβραίων. Είναι έκφραση θαυμασμού προς την ίδια τη βαρβαρότητα, την απανθρωπιά, κάθε βανδαλισμός ενός μνημείου Ολοκαυτώματος δεν είναι μια απλή αντισημιτική ενέργεια, είναι σύμβολο επιστροφής στο σκοταδισμό του Ναζισμού.

Βιώνουμε βανδαλισμούς στα νεκροταφεία μας και στις συναγωγές μας. Τους ενοχλούν οι ζωντανοί αλλά και οι νεκροί. Διακατέχονται από το μίσος που στηρίζεται σε αντισημιτικά στερεότυπα που δημιουργήθηκαν από τους ταγούς, αρχικά του θρησκευτικού αντισημιτισμού και αργότερα του κοινωνικού και πολιτικού αντισημιτισμού. Και σήμερα, στην εποχή που η πληροφορία είναι κοινό αγαθό, τύπος και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται συχνά φορείς διαιώνισης αντισημιτικών στερεοτύπων και διασποράς του μίσους που εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε άσκηση βίας.  Η εκμηδένιση και η άρνηση του Ολοκαυτώματος, οι θεωρίες συνωμοσίας και η άκριτη αναπαραγωγή τους πυροδοτούν τον φανατισμό και υποδαυλίζουν τη βία. Η θλιβερή πραγματικότητα των βανδαλισμών πρέπει να χαλυβδώνει σε όλους τη βούληση και την αποφασιστικότητα  να μπει επιτέλους ένα τέρμα σε αυτού του είδους τις αθλιότητες.

Μόνη μας ασπίδα –το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνέχεια: η παιδεία, η γνώση, η ενημέρωση. Αν η έλλειψη της γνώσης ήταν εκείνο που επέτρεψε στον Μεσαίωνα να ριζώσει τον φόβο των δεισιδαιμονιών στις κοινωνίες, η σημερινή πρόσβαση στη γνώση είναι αυτή που θα ανοίξει το μυαλό στην κριτική σκέψη και την καρδιά στον σεβασμό του άλλου. Αρκεί η διακηρυγμένη θέση της Πολιτείας κατά του αντισημιτισμού; Η απάντηση είναι όχι. Η Πολιτεία, η εκκλησία, η κοινωνία, εμείς, όλοι εμείς, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χρώματος ή καταγωγής, οφείλουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε κάθε φαινόμενο αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας». 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae