Διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συνδιοργανώνουν το απόγευμα της Τετάρτης 27.01.2021 στις 7, η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

Πριν από 76 χρόνια, στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς - Μπιρκενάου αποκαλύπτοντας σε όλο τον κόσμο την απερίγραπτη ναζιστική θηριωδία.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν Έλληνες επιζώντες όμηροι των στρατοπέδων συγκέντρωσης ανάβοντας τα κεριά της επτάφωτης λυχνίας, τιμώντας έτσι τη μνήμη όσων χάθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Θέμα της φετινής εκδήλωσης μνήμης, που για λόγους προστασίας από την πανδημία θα διεξαχθεί διαδικτυακά, είναι οι «Νότες Φρίκης», η παράδοξη ύπαρξη της μουσικής στα στρατόπεδα εξόντωσης. Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στη χρήση της ως συνοδεία των μελλοθανάτων στους θαλάμους αερίων, δηλαδή ως διακόσμησης του πόνου.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη του Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χαρτοφυλάκιο της προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής στην αρθρογράφο/επικοινωνιολόγο Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Ο κ. Σχοινάς θα μιλήσει για τις μνήμες του από τη Θεσσαλονίκη και θα αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. σχετικά με την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Αλβέρτος Ταραμπουλούς και ο πρέσβης του κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

Όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει μπορεί να δηλώσει εδώ συμμετοχή.

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ, 25.1.2021