Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5235 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ ΤΙΑΝΟ ΜΕ ΘΕΜΑ τους ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Tη μνήμη του Δαυίδ Τιάνο (David Tiano), υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου από το 1920, που συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 1942, ήταν αφιερωμένο το webinar που διοργάνωσε στις 25.02.2021 το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη με θέμα τους Ρωμανιώτες, τους Ελληνες Εβραίους των Ιωαννίνων.

Η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, που συντόνισε τη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση υπενθύμισε τη σημασία της εκδήλωσης για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, ενώ στον χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στη μισαλλοδοξία, καθώς «δυστυχώς τόσες δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, ο αντισημιτισμός παραμένει πρόβλημα για την ανθρωπότητα» και αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό.

Σημείωσε, δε, ότι η φετινή διάλεξη του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης για τον Δαυίδ Τιάνο, είναι μια ευκαιρία «να επαναλάβουμε την ετοιμότητά μας για δράσεις καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους» και βοηθάει να υπογραμμιστεί η ανάγκη απόρριψης των στερεοτύπων και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Η φετινή, 15η διάλεξη που διοργάνωσε το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης είχε, όπως προαναφέρθηκε, θέμα τους Ρωμανιώτες, Ελληνες Εβραίους των Ιωαννίνων, την ιστορία των οποίων ανέλυσαν, μέσα από τις ομιλίες τους ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ και η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Ζανέτ Μπαττίνου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο διευθυντής του Κέντρου Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μίμης Κοέν.

Από την πλευρά του, στον χαιρετισμό του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την Ελλάδα, καθώς αναλαμβάνει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) φέτος».

Ο κ. Πάιατ υπενθύμισε ότι στόχοι της IHRA είναι η εκπαίδευση και η έρευνα σε σχέση με το Ολοκαύτωμα και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα στη δύναμη της εκπαίδευσης και της αφήγησης, ως τρόπους για να θυμόμαστε εκείνους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σθένος της εβραϊκής κοινότητας εδώ, στην Ελλάδα».

«Αν μοιραζόμαστε ιστορίες για τους Ελληνες Ρωμανιώτες στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, ή για τη γνωστή τραγουδίστρια του ρεμπέτικου Ρόζα Εσκενάζι ή για τον πυγμάχο Σολομόν Αρούχ, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε.

«Είμαστε υπερήφανοι», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης, «για το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Αμυνας συμφώνησε να μοιραστεί τα αρχεία του σχετικά με το Ολοκαύτωμα με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, καθώς και για το ότι συνεργαζόμαστε για την ανάκτηση και την έκθεση προσωπικών αντικειμένων που ανήκουν σε Εβραίους πρόσφυγες που χάθηκαν στο ναυάγιο της Αθηνάς το 1946».

ΠΗΓΗ: ekirikas.com, 26.02.2021

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae