Ένα παζλ ιστοριών της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένωσε το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» που μεταδόθηκε από το Πρώτο Πρόγραμμα, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

Ένας ιστορικός και ένα μπουκάλι ούζο σε ένα οικογενειακό τραπέζι στην Ελβετία. Η Ποτοποιία των Αδελφών A. Μπουρλά στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3 στη Θεσσαλονίκη. Ένα δίχρονο κορίτσι που μένει ξαφνικά μόνο στο σπίτι του στην Αθήνα όταν οι Έλληνες χωροφύλακες, συνεργάτες των ναζί, συλλαμβάνουν τη μητέρα του. Μία οικογένεια, αυτή του Σταύρου Χ. Οικονομάκου, που θα περιθάλψει και θα φροντίσει το παιδί. Ένα γράμμα, πολλά χρόνια αργότερα, στο σύλλογο «Δίκαιοι των Εθνών».

Με βασικό κορμό την προφορική αφήγηση της Βικτωρίας Μπενουζίλιο, η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσίασε ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις ανθρώπινες ιστορίες που εκτυλίχθηκαν τον Μάρτιο του 1943 και τον Μάρτιο του 1944 με φόντο τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων στα στρατόπεδα εξόντωσης.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» μεταφέρεται το 1943 στις αποβάθρες του Σταθμού Ανατολικών Σιδηροδρόμων, ακριβώς έναν χρόνο αργότερα στη Συναγωγή της Αθήνας, και από εκεί στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και τέλος στις αποβάθρες του σιδηροδρομικού σταθμού του Ρουφ, σε τόπους που στιγμάτισαν μια για πάντα τις ζωές όσων κατάφεραν να επιζήσουν.

Στην εκπομπή συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Σοφία Παπαδοπούλου και Χρίστος Ζαφείρης, καθώς και ο ιστορικός Λεόν Σαλτιέλ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

*Στοιχεία από ιστοσελίδα ertnews.gr