«Το τρένο από την Κρακοβία θα περιμένω» - Το Ολοκαύτωμα ως ιστορικό γεγονός και ως βιοπολιτική μνήμη

Οκτώ δίωρα σεμινάρια με τον Θανάση Τριαρίδη ---  (04 * 06 * 11 * 13 * 18 * 20 * 25 * 27 * Μαΐου 2021)

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, αναλύει το θέμα που αποτελεί το μείζον πολιτικό και ηθικό γεγονός της ιστορίας του 20ου αιώνα, το θέμα του Ολοκαυτώματος. Ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί τα τελευταία 30 χρόνια (26 από τα βιβλία του έχουν ως κεντρικό θέμα με έμμεση ή άμεση αναφορά το ολοκαύτωμα και σε 3 από τα θεατρικά του έργα είναι το κεντρικό τους θέμα) και αποτελεί μέχρι σήμερα τον βασικό άξονα των τοποθετήσεων και του προβληματισμού του.

Περιγραφή του σεμιναρίου: Σε αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης διερευνά το Ολοκαύτωμα ως μείζων ιστορικό γεγονός και ως καθοριστική βιοπολιτική μνήμη του Δυτικού Πολιτισμού. 

Ξεκινώντας από την άρνηση της θέσης του Αντόρνο Μετά το Άουσβιτς δεν μπορεί να υπάρξει ποίηση») ο Τριαρίδης επιχειρεί να υποστηρίξει πως κάθε δημιουργία μετά το Άουσβιτς οφείλει να το εμπεριέχει. Είναι ένας δρόμος για την δημιουργία μιας ηθικής τάξης όπου το παράγγελμα Wstasać (που τόσο σπαρακτικά κατέγραψε ο Πρίμο Λέβι) μας αφορά όλους καθώς ζούμε σε μια σύντομη εκεχειρία. Σύμφωνα με την συλλογιστική αυτή το Ολοκαύτωμα είναι διαρκώς ερχόμενο: μετά τους Εβραίους στα τρένα μπορούν να ανέβουν οι χοντροί, ή οι άρρωστοι ή οι φτωχοί – οι επόμενοι ανεπιθύμητοι και αποδιοπομπαίοι που θα φαντάζουν για την κυρίαρχη πλειοψηφία της Δύσης ως απειλή.

Συνολικό κόστος για τα 8 σεμινάρια: 50 ευρώ - Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή: Ιστότοπος Πόλις