Στις 27 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η πρώτη εκδήλωση του κύκλου συναντήσεων με τίτλο «Ο οίκος της Μνήμης» (La Casa de la Memoria) με θέμα «Η εβραιο-ισπανική γλώσσα και η επιβίωσή της στον σύγχρονο κόσμο», η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία της Ισπανίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων αυτών σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνεργασίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης με το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα και σύντομα με το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη, για τη διδασκαλία της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης.

Κατά την εκδήλωση, η οποία έγινε στα λαδίνο, έγιναν χαιρετισμοί από τον Πρέσβη της Ισπανίας, Enrique Viguera, την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικών της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Μπέτυ Περαχιά, τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Cristina Conde de Beroldingen και παρεμβάσεις από τη συγγραφέα Lucía Graves, με θέμα «Ο οίκος της Μνήμης», την καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Aldina Quintana, με θέμα «Η δημιουργία και η εξέλιξη της εβραιοϊσπανικής γλώσσας» και την ιστορικό Ρένα Μόλχο με θέμα «Η επιβίωση της εβραιοϊσπανικής γλώσσας στην Ελλάδα».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία διατήρησης της ισπανοεβραϊκής γλώσσας που για την ιστορία και την ταυτότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι καίριας σημασίας, καθώς και στο πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της γλώσσας αυτής.