Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3990 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ & ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η πρώτη εκδήλωση του κύκλου συναντήσεων με τίτλο «Ο οίκος της Μνήμης» (La Casa de la Memoria) με θέμα «Η εβραιο-ισπανική γλώσσα και η επιβίωσή της στον σύγχρονο κόσμο», η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία της Ισπανίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων αυτών σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνεργασίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης με το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα και σύντομα με το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη, για τη διδασκαλία της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης.

Κατά την εκδήλωση, η οποία έγινε στα λαδίνο, έγιναν χαιρετισμοί από τον Πρέσβη της Ισπανίας, Enrique Viguera, την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικών της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Μπέτυ Περαχιά, τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Cristina Conde de Beroldingen και παρεμβάσεις από τη συγγραφέα Lucía Graves, με θέμα «Ο οίκος της Μνήμης», την καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Aldina Quintana, με θέμα «Η δημιουργία και η εξέλιξη της εβραιοϊσπανικής γλώσσας» και την ιστορικό Ρένα Μόλχο με θέμα «Η επιβίωση της εβραιοϊσπανικής γλώσσας στην Ελλάδα».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία διατήρησης της ισπανοεβραϊκής γλώσσας που για την ιστορία και την ταυτότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι καίριας σημασίας, καθώς και στο πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της γλώσσας αυτής.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae