Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3970 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ 96ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μια 96χρονη, η οποία υπήρξε γραμματέας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ των ναζί, θα δικαστεί στη Γερμανία, κατηγορούμενη ότι βοήθησε στις συστηματικές δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων.

Η ηλικιωμένη θα δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων στο κρατίδιο Σλέσβιχ- Χολστάιν, επειδή ήταν ανήλικη όταν εργαζόταν ως γραμματέας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στο Γκντανσκ, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δίκη της αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου και κατηγορείται ότι είναι συνένοχη για τις δολοφονίες πάνω από 11.000 ανθρώπων.

«Η εναγόμενη κατηγορείται ότι διέπραξε έγκλημα ως στενογράφος και δακτυλογράφος στο γραφείο του διοικητή του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Στούτχοφ, από τον Ιούνιο του 1943 έως τον Απρίλιο του 1945», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Συμπληρώνει ότι η 96χρονη φέρεται ότι «βοήθησε τους διοικητές του στρατοπέδου στις συστηματικές δολοφονίες εκείνων που κρατούνταν εκεί».

Η ηλικιωμένη ήδη έχει ανακριθεί πολλές φορές ως μάρτυρας, σύμφωνα με το ARD. Το 1954 κατέθεσε σε δίκη ότι όλη η αλληλογραφία με τα SS περνούσε από το γραφείο της. Ο διοικητής Πολ Βέρνερ Χοπ της υπαγόρευε καθημερινά επιστολές και μηνύματα μέσω ασυρμάτου. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις δολοφονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι ναζί άνοιξαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στούτχοφ τον Σεπτέμβριο του 1939 και η πλειονότητα των φυλακισμένων ήταν Πολωνοί. Αργότερα έφτασαν κρατούμενοι από 28 χώρες και συνολικά περίπου 110.000 άνθρωποι πέρασαν από εκεί.

Τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης- το ένα τρίτο Εβραίοι- από ασιτία, ασθένειες, δηλητηρίαση με αέρια, θανατηφόρες ενέσεις, πυροβολισμούς ή επειδή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Το Στούτχοφ ήταν το τελευταίο στρατόπεδο συγκέντρωσης που απελευθέρωσαν οι σύμμαχοι τον Μάιο του 1945, λίγες ημέρες πριν από το τέλος του πολέμου. Πολλοί από τους διοικητές και τους φρουρούς του εκτελέστηκαν για τα εγκλήματά τους.

Χάρη στο νομικό προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση του Τζον Ντέμιαντζουκ έχει γίνει πιο εύκολο να δικάζονται στη Γερμανία ηλικιωμένοι πρώην εργαζόμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αρχικά ο Ντέμιαντζουκ συνελήφθη ως Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου, αλλά στη συνέχεια εργάστηκε στο στρατόπεδο εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα.

Πριν από αυτή την υπόθεση, οι δικαστές χρειάζονταν χειροπιαστές αποδείξεις για την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε συγκεκριμένες δολοφονίες, προκειμένου να δικαστεί. Μετά τη δίκη του Ντέμιαντζουκ το 2011, αρκεί να αποδειχθεί ότι κάποιος εργαζόταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και ότι συνέβαλε στις συστηματικές δολοφονίες κρατουμένων. 

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα LIFO.GR, 17.7.2021

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae