Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3928 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΣΘΕΡ ΜΠΕΖΑΡΑΝΟ: Η ΕΠΙΖΗΣΑΣΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΑΙΖΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Εσθερ Μπεζαράνο ήταν μια από τις τελευταίες επιζήσασες του Ολοκαυτώματος και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, πριν από λίγες μέρες, στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η ίδια ήταν μέλος της γυναικείας ορχήστρας του Άουσβιτς και πολέμησε τον ρατσισμό με μοναδικό της όπλο τη μουσική. Η Εσθερ δεν είχε εύκολα χρόνια, καθώς έζησε τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφού πρώτα είχε θρηνήσει τον χαμό των δικών της.

Ηταν κόρη ενός Εβραίου τραγουδιστή, έζησε τα παιδικά της χρόνια ξέγνοιαστα στο Σαρελούις, όπου και γεννήθηκε το 1924. Από μικρή έδειξε την κλίση της στη μουσική και γρήγορα έμαθε να παίζει πιάνο.

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς και η αδελφή της στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου και βρήκαν τραγικό θάνατο. Εκείνη μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, όπου ήταν υποχρεωμένη να εκτελεί βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Ήταν ένα έφηβο κορίτσι που αγαπούσε τη μουσική και έτσι, εθελοντικά, ζήτησε να συμμετέχει στη γυναικεία ορχήστρα του στρατοπέδου. Οι μελωδίες του Μότσαρτ και του Μπετόβεν την κρατούσαν στη ζωή.

Πηγή: iefimerida.gr, 14.7.2021 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae