Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4360 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: «Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΟ ΘΕΜΑ: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στο διαδίκτυο» PDF Εκτύπωση E-mail

ΞΕΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

«Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΟ ΘΕΜΑ: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στο διαδίκτυο»

εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ, Αθήνα, Ιούλιος 2019

Στο παρόν βιβλίο επιχειρείται να διερευνηθεί η «Δημόσια Ιστορία» και ειδικότερα, η «ψηφιακή Ιστορία» του πιο επίμαχου και τραυματικού γεγονότος που σημάδεψε την Ιστορία του 20ού αιώνα, του Ολοκαυτώματος.

Χάρη στην αποφασιστική εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώθηκε πως οι «θεωρίες συνωμοσίας» κατακλύζουν το διαδίκτυο κατασκευάζοντας νέους μύθους με αντισημιτικό πρόσημο.  Η σύγχρονη «συνωμοσιολογία», με την επίκληση των «Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών», συγκροτείται μέσω του λόγου των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατασκευάζουν στο πρόσωπο του Εβραίου έναν «δαιμονικό» και «απόλυτο εχθρό» που φέρει τόσο τα χαρακτηριστικά των παλαιών θρησκευτικών αντισημιτικών αφηγήσεων, όσο και τις κατηγορίες του σύγχρονου αντιεβραϊκού λόγου.

 Είναι ευδιάκριτο πως η οικονομικοκοινωνική κρίση ωθεί πολλούς χρήστες στη φαντασιακή μετάθεση των προβλημάτων τους στους Εβραίους, οι οποίοι λειτουργούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Η έλλειψη ανοχής στην ετερότητα μετασχηματίζεται σε αρκετές περιπτώσεις σε απροκάλυπτη εχθρότητα, ξενοφοβία, ρατσισμό και εθνικισμό. Ο «νέος» αντισημιτισμός είναι μία πραγματικότητα και πηγάζει «από τα κάτω», δηλαδή από την ίδια την κοινωνία και όχι αποκλειστικά από τις νεοναζιστικές οργανώσεις και ορισμένους κύκλους της διανόησης. Πέρα, όμως, από τους ειδικότερους τρόπους και τις μορφές προσέγγισης της τραυματικής μνήμης, η παρούσα μελέτη έρχεται να αναδείξει τον σύγχρονο αντισημιτισμό της ελληνικής κοινωνίας. Δίπλα στα παλαιά στερεότυπα, τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις για τον Εβραίο προστίθεται πλέον και μία νέα μορφή εβραιόφοβου λόγου, ο αντισιωνισμός, που σχετίζεται με την ίδια την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ. 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae