Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3359 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΗ ΡΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2021 PDF Εκτύπωση E-mail

Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου για την Ημέρα Μνήμης των Ροδίων και Κώων Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά το Ολοκαύτωμα έγιναν στη Ρόδο, στις 26.7.2021, στη Συναγωγή του νησιού και στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Στη Συναγωγή Καλ Σαλώμ, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραβίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν και άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων. Τους εκπροσώπους των Αρχών και των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων καλωσόρισε ο Αντιπρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ι.Κ. Ρόδου Δανιήλ Μπεναρδούτ, Γεν. Ταμίας του ΚΙΣΕ. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων: του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Αντώνιου Καμπουράκη και του Προέδρου του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ. Στη συνέχεια, ο κεντρικός ομιλητής Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, Πρόεδρος του IHRA, μίλησε για το έργο της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και για τη σημασία που αποδίδει η φετινή ελληνική προεδρία του IHRA στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσω της παιδείας. Παράλληλα, ο κ. Λάζαρης τόνισε τις προγραμματισμένες δράσεις που στόχο έχουν την προώθηση της έρευνας και την ανάδειξη της ιστορίας του Ολοκαυτώματος των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Yossi Amrani, ο Πρόξενος της Ιταλίας Νίκος Φαρμακίδης, ο Σύμβουλος της πρεσβείας της Γερμανίας Carsten Hoelscher,  εκπρόσωπος της Ι.Μ. Ρόδου και εκπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων, των Σωμάτων Ασφάλειας, Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδήμαρχοι ,ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης, εκπρόσωποι τοπικών σωματείων, καθώς και εκπρόσωποι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων απ΄ όλη την Ελλάδα.

Οι προβολές ταινιών με θέμα το Ολοκαύτωμα αποτελούν πλέον θεσμό στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων Μνήμης στη Ρόδο. Η παράδοση συνεχίστηκε και φέτος -φυσικά, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού- με την προβολή της γαλλικής ταινίας «Ο Δρόμος της Διαφυγής» (2016, του Κριστιάν Νιγκέ), που έγινε στις 21.7.2021, στον κινηματογράφο «Ρόδον», με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία, όπου δύο νεαρά αδέλφια, εβραϊκής καταγωγής, προσπαθούν μόνα τους να αποφύγουν τη σύλληψη, τους θανάσιμους κινδύνους που τους απειλούν, και να αποδράσουν από τον γερμανικό κλοιό ώστε να επανενωθούν με την οικογένειά τους.

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae