Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4954 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΜΠΑΜΠΙ ΓΙΑΡ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ- ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

80 χρόνια έχουν περάσει από τη σφαγή χιλιάδων Εβραίων στη χαράδρα Μπάμπι Γιαρ, στο Κίεβο της Ουκρανίας. Μέσα σε δύο ημέρες, 29 και 30 Οκτωβρίου του 1941, περίπου 34.000 Εβραίοι κάτοικοι του Κιέβου εξοντώθηκαν, με πυροβολισμούς από περίστροφα. Όμως, σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να θυμίζει τα τραγικά γεγονότα: οι Ναζί φρόντισαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος. Όταν είδαν ότι έχαναν τον πόλεμο, επέστρεψαν στο Μπάμπι Γιαρ, άνοιξαν τους μαζικούς τάφους και έκαψαν τα πτώματα.

«Μόνο στάχτες έμειναν» λέει με θλίψη σε δηλώσεις που έκανε στα πλαίσια του Δημοκρατικού Φόρουμ Αθηνών ο Πατρίκ Ντεμπουά, καθολικός ιερέας και ιδρυτής της οργάνωσης Yahad – In Unum, που αναζητά ομαδικούς τάφους Εβραίων στην ανατολική Ευρώπη. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ελάχιστοι από τους κατοίκους της περιοχής που παραμένουν στη ζωή έχουν υποδείξει κάποια από τα σημεία των εκτελέσεων. Η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ ονομάζεται «Ολοκαύτωμα με σφαίρες» και αποτέλεσε σημείο καμπής στο Ολοκαύτωμα. Ήταν η πρώτη φορά που εκ προμελέτης δολοφονικό σχέδιο εξαφάνισε σχεδόν ολόκληρο τον εβραϊκό πληθυσμό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης.

Όμως ακολούθησε ένα ακόμα έγκλημα: από τη Σοβιετική Ένωση, όπου ενσωματώθηκε η Ουκρανία.

Την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες Ουκρανίας, Γερμανίας και Ιταλίας θα μεταβούν στο Μπάμπι Γιαρ για να εγκαινιάσουν μέρος των έργων, που θα μετρατέψουν την περιοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία για το Ολοκαύτωμα. Εκδηλώσεις μνήμης παράλληλα πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Στην Αθήνα, στα πλαίσια του Δημοκρατικού Φόρουμ Αθηνών, οργανώθηκε συζήτηση για τα θέματα του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, σε συνεργασία με το Babyn Yar Holocaust Memorial Center και την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει, από τον Απρίλιο, την Προεδρία στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, κυρίως στα νέα παιδιά, ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ πού μπορεί να φτάσει η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα gr.euronews.com, 30.9.2021

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae