Τον Γενικό Γραμματέα κ. Βίκτωρα Ελιέζερ και τον Ταμία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ υποδέχτηκε τη Δευτέρα 1.11.2021, στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου των εβραϊκών κοιμητηρίων στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μια έκταση στην ανατολική πλευρά της πόλης με 47 τουλάχιστον τάφους, οι οποίοι  αποκαλύφθηκαν πολύ πρόσφατα μετά από τις εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού που έγιναν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στον χώρο των κοιμητηρίων παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Άνθιμου.

Στη συνέχεια τα μέλη του Προεδρείου του ΚΙΣΕ είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, ο οποίος έχει ενεργό δράση στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και μερίμνησε για την ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της πόλης το οποίο εγκαινιάστηκε το 2019 στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου.

Τα μέλη του Προεδρείου του ΚΙΣΕ μαζί με τον Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος Αλεξανδρούπολης.

Κοινός στόχος η αξιοποίηση των εβραϊκών νεκροταφείων της πόλης μας, που αποτελούν κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας, και η διοργάνωση εκδήλωσης προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία των Εβραίων της Αλεξανδρούπολης.

*Στοιχεία από ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, 2.11.2021