Στις 17.11.2021 δημοσιεύτηκε στην στήλη επιστολές αναγνωστών της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η παρακάτω επιστολή του Γεν. Ταμία του ΚΙΣΕ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ με τίτλο «Νύχτα των Κρυστάλλων, η ευθύνη της μνήμης».

"Κύριε διευθυντά,

Η 9η Νοεμβρίου 1938 αποτελεί μια μελανή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Την ημέρα αυτή, αποκαλούμενη διεθνώς «Νύχτα των Κρυστάλλων», περισσότερα από 7.000 μαγαζιά Εβραίων και συναγωγές λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν, τα γυαλιά τους σκορπίστηκαν στους δρόμους της Γερμανίας και της Αυστρίας, χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν και πάνω από 30.000 οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ηταν η έναρξη του ειδεχθούς σχεδίου των ναζί για τον αφανισμό των Εβραίων, αρχικά σε Γερμανία και Αυστρία και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη. 

Διατηρώντας τη μνήμη της αποφράδας αυτής ημέρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές πόλεις της υφηλίου τη συγκεκριμένη ημερομηνία η συμβολική φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων.

Φέτος η Ελλάδα κατέχει την προεδρία του IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), ενός διεθνούς οργανισμού που στους στόχους του περιλαμβάνεται η εκπαίδευση τόσο της νέας γενιάς, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το τι σημαίνει το Ολοκαύτωμα, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ.

Σε συνδυασμό αυτών των δεδομένων οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων συμμετείχαν τη συγκεκριμένη ημέρα στη φωταγώγηση των δημαρχικών τους μεγάρων. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας μας, αυτός της Αθήνας, φρόντισε δυστυχώς να απουσιάσει από αυτή τη συμβολική και διακριτική αναφορά σε μια τόσο δυσάρεστη στιγμή της ιστορίας μας.

Ως απόγονος εβραϊκής οικογένειας που ξεκληρίστηκε, ειλικρινά λυπάμαι". 

Δ. Μπεναρδούτ

Π. Μηχανικός».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17.11.2021