Η Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη έχει ταυτιστεί στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων ως πλατεία του ανθρώπινου εξευτελισμού, ως πλατεία της απανθρωπιάς του ανθρώπου, ως πλατεία που συμβολίζει την αρχή της εκστρατείας εξόντωσης του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Εκεί όπου το μαύρο Σάββατο της 11ης Ιουλίου του 1942 οι Γερμανοί κατακτητές διαπόμπευσαν 9.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης και έθεταν σε εφαρμογή το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» που προκάλεσε τον εκτοπισμό και την εξόντωση 45.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων.

Η «Μνήμη» είναι μια συνεχής διαδικασία υπενθύμισης και μηνυμάτων προς τον κάθε επισκέπτη, κάθε περαστικό από την Πλατεία Ελευθερίας, για να βλέπει τον τόπο μαρτυρίου, να διερωτάται γιατί συνέβη αυτό και γιατί η κοινωνία των πολιτών έμεινε, στην μεγάλη της πλειοψηφία, απλός θεατής αυτής της θηριωδίας.

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος της πόλης, πρέπει να δεσπόζει στην Πλατεία Ελευθερίας και η Πλατεία να υπενθυμίζει σε όλους ότι εκεί υπέφεραν και μαρτύρησαν 9.000 Θεσσαλονικείς μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι.  Γιατί η πόλη πρέπει να αναμετράται με το παρελθόν της, οι πολίτες να αναστοχάζονται, και οι νέοι να διδάσκονται από το παρελθόν για να μην εκκολαφθεί ξανά το αυγό του φιδιού.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς θα αναδείξουν και θα περιφρουρήσουν την ιστορική μνήμη της Πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη. 

Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2021

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σχετικά:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣΗΣ

11 Ιουλίου 1942: Το «Μαύρο Σάββατο» των Εβραίων, maxmag.gr

- Voria.gr 24.12.2021, Παρέμβαση διαμαρτυρίας για την Πλατεία Ελευθερίας – Εβαψαν το Άστρο του Δαβίδ στο πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας. Τί λέει ο εμπνευστής

- Voria.gr 24.12.2021. Ο Δήμος έσβησε το Άστρο του Δαβίδ που ζωγράφισαν στην Πλατεία Ελευθερίας

*Φωτογραφία αριστερά από ιστοσελίδα VORIA, 24.12.2021