Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4675 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΟΛΩΝΙΑ: ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ‘ΑΝΟΗΤΟ’ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Nowak υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Πολωνία πρέπει να περάσει νόμο για την επιστροφή των περιουσιών.

LiFO, 10.1.2022.- Ένας Πολωνός διπλωμάτης που ήταν υπεύθυνος για τη βελτίωση των επαφών με τους Εβραίους παγκοσμίως απολύθηκε αφού επέκρινε την προσέγγιση της κυβέρνησής του σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Ο Jaroslaw Nowak, ο πληρεξούσιος για τις επαφές με την εβραϊκή διασπορά, χαρακτήρισε «ανόητο» τον νόμο που πέρασε το κυβερνών κόμμα για το Ολοκαύτωμα, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στην Jewish News, μια εβδομαδιαία εφημερίδα που δημοσιεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Eίπε επίσης ότι η Πολωνία πρέπει να περάσει νόμο για την επιστροφή των περιουσιών, δήλωση που υπονοεί περαιτέρω κριτική στις κυβερνώντες αρχές, οι οποίες ψήφισαν πρόσφατα νόμο που εμποδίζει τις πιθανότητες επιστροφής ή αποζημίωσης σε όσους είχαν κατασχεθεί περιουσίες από τους κομμουνιστές. Μεταξύ αυτών που επλήγησαν είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και οι κληρονόμοι τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας απέλυσε τον Nowak το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter, εκπρόσωπος του υπουργείου χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Nowak δήλωσε ότι θεωρεί πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018, που επιδιώκει την απαγόρευση ορισμένων δηλώσεων σχετικά με την Πολωνία και το Ολοκαύτωμα, «είναι μια από τις πιο ανόητες τροποποιήσεις που έγιναν ποτέ από οποιοδήποτε νόμο». Η νομοθεσία επιχειρεί να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η Πολωνία, θύμα της ναζιστικής Γερμανίας, έφερε την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.

Ο νόμος εξόργισε το Ισραήλ, όπου πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μια προσπάθεια να αποκαλύψουν το γεγονός ότι ορισμένοι Πολωνοί σκότωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η νομοθεσία αρχικά απαιτούσε ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για ψευδή απόδοση γερμανικών εγκλημάτων στην Πολωνία. Αργότερα τροποποιήθηκε για να αφαιρεθούν οι ποινικές διατάξεις.

Πέρυσι, η Πολωνία ενέκρινε επίσης έναν νόμο που περιορίζει δραστικά τα δικαιώματα για την ανάκτηση περιουσίας που κατασχέθηκε από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας. 

Αυτός ο νόμος προκάλεσε μια σοβαρή διπλωματική διαμάχη με το Ισραήλ, η οποία παραμένει ακόμη ανεπίλυτη.

Ο Nowak είπε ότι πίστευε ότι η Πολωνία κάποια στιγμή «θα πρέπει να κάνει κάτι για» την αποκατάσταση. Ο ίδιος συμμετέχει στον Πολωνο-Εβραϊκό διάλογο από τη δεκαετία του 1980. Έγινε πληρεξούσιος για τις επαφές με την εβραϊκή διασπορά τον Ιούλιο.

Πηγή: LiFO, 10.1.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae