Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5401 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log in«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ»: ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά τη νέα παραγωγή του, με ιστορικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του αείμνηστου Φίλου του Μουσείου, Πέτρου Ζαν Μαρίνου.

Το 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, το Μουσείο παρουσίασε για πρώτη φορά το πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο: «Το Ημερολόγιό μου».

Πρόκειται για ένα δρώμενο που εξελίσσεται μέσα στον χώρο του ΕΜΕ και στα επιμέρους επίπεδα και τις θεματικές προθήκες της μόνιμης έκθεσης, βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες και ιστορίες παιδιών από την περίοδο του Πολέμου και της Κατοχής, από τα αρχεία του Μουσείου. Μέσα από το ημερολόγιο του Ιωσήφ, μαθαίνουμε για την τύχη της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη, που αποφασίζει να χωριστεί και να κρυφτεί.

 Ο Ιωσήφ μας «μιλάει» για τις σκέψεις του, τον φόβο και την απορία του για την απώλεια των αγαπημένων του προσώπων, όπως και για το αίσθημα της καλοτυχίας και της ευγνωμοσύνης που τον διακατέχει, όταν συνειδητοποιεί πόσο τυχερή υπήρξε η οικογένειά του, που κατάφερε να σωθεί. Μέσα από την αφήγηση παίρνουμε στοιχεία για την καθημερινή ζωή και τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν οι Εβραίοι κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μια προοπτική συνέχειας και ζωής, αντλώντας μαθήματα από το παρελθόν.

Φέτος και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας στην Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA), αυτό το θεατρικό δρώμενο πήρε μια νέα μορφή, αφού μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Γαβριηλίδη, μετεξελίχθηκε σε ταινία μικρού μήκους. Οι ηθοποιοί Αλμπέρτο Φάις και Γιάννα Παπαγεωργίου διαμόρφωσαν το σενάριο πάνω σε μια παλαιότερη ιδέα και εκπαιδευτική δραστηριότητα του μουσείου και ενσαρκώνουν τους ρόλους, προσφέροντάς μας μια διαφορετική εμπειρία. Μια εμπειρία ζωής, μια ιστορία επιβίωσης μέσα σε απίστευτες συνθήκες, ένα μάθημα δύναμης και πίστης, που θα πλαισιωθεί άμεσα από σχέδια μαθήματος και από ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία μικρού μήκους «Το Ημερολόγιό μου», παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, 23.2.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae