Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks).
On Line
Έχουμε 5030 επισκέπτες συνδεδεμένουςLog in
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ |
![]() |
![]() |
![]() |
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με τηλεδιάσκεψη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του IHRA Γιώργος Πολυδωράκης και μέσω τηλεδιάσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος της AJC Ντέιβιντ Χάρις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, ο οποίος ανέφερε ότι το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά το μείζον θέμα του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικότητες που συμμετείχαν, ενώ εξήρε και τη σπουδαιότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας διοργάνωσης στην πόλη της Καλαμάτας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας εργασιών από τον διευθύνοντα σύμβουλο του WJRO Μαρκ Βάιτζμαν με θέμα «Γιατί το Ολοκαύτωμα έχει σημασία: Το Ολοκαύτωμα και ο αγώνας για την ιστορία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Ακολούθησαν εισηγήσεις με θέμα «Πολιτικές για ένα μέλλον χωρίς θηριωδίες. Δεν ξεχνάμε – Ποτέ ξανά», οι οποίες αφορούσαν τον συστηματικό διωγμό και τη γενοκτονία των Εβραίων και άλλων εθνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον συντονισμό της πρώτης ημέρας εργασιών είχε η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Στη συνέχεια έγινε εισήγηση διαδικτυακά από την διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου με θέμα «Σκέψεις πάνω στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα», η οποία αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό έργο του ΕΜΕ. Η δεύτερη μέρα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην ανθρωπογεωγραφία του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών και στη μνήμη και διαμόρφωση του μέλλοντος, και περιελάμβανε μεταξύ άλλων τις εισηγήσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου με θέμα «Το ήθος της Ορθοδοξίας έναντι του Ολοκαυτώματος και της Γενοκτονίας» και του υφυπουργού Παιδείας Αγγέλου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα «Ο νομικός ορισμός της γενοκτονίας: από την πράξη στη θεωρία». Η ενότητα αυτή περιελάμβανε και άλλες ενδιαφέρουσες ομιλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες και υπεύθυνες του συντονισμού των εργασιών ήταν οι κυρίες Φωτεινή Τομαή, πρέσβης ε.τ. και Ελπίδα Οικονομίδη, δημοσιογράφος.
Δείτε ΕΔΩ το «Θάλασσα Μνήμη» στον ιστότοπο του ΓΕΛ Αγίου Μύρωνα
|