Την πρωτοβουλία, ώστε το τμήμα του πάρκου μεταξύ της λεωφόρου Καραμανλή και των οδών Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Κλεάνθους, όπου βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του Μορδοχαίου Φριζή, να λάβει και το όνομά του ως απόδοση τιμής, αναλαμβάνει η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση αυτή πρόκειται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή ονοματοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς διαπιστώθηκε πως παρά το γεγονός ότι η προτομή του Μορδοχαίου Φριζή βρίσκεται τοποθετημένη από το 2007, ουδέποτε ελήφθη μέριμνα και για την αντίστοιχη ονοματοδοσία του χώρου.

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι με την ονοματοδοσία του περιβάλλοντος χώρου σε Μορδοχαίου Φριζή αποδίδεται η πρέπουσα τιμή στο πρόσωπο του πρώτου ανώτερου επιτελικού ελληνοεβραίου αξιωματικού που θυσιάστηκε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η κίνηση αυτή, άλλωστε, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά σε σχέση με την «πλατεία Εβραίων Μαρτύρων», όπως ονομάζεται το διπλανό πάρκο μεταξύ των οδών Παπαναστασίου, Μητροπούλου και Πριάμου.

Το κενό ως προς την ονοματοδοσία του χώρου πέριξ της προτομής του Συνταγματάρχη Φριζή έγινε αντιληπτό με αφορμή τη διαμόρφωση παρακείμενου σημείου σε πάρκο αθλητικής φιλίας ως μια συμβολική αλλά και ουσιαστική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της αθλητικής βίας.

ΠΗΓΗ: ERTNEWS, 8.3.2022