Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4840 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΑΣΤΟΡΙΑ 2022: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

78 χρόνια έχουν περάσει από την 24η Μαρτίου 1944, οπότε 1.000 περίπου Εβραίοι της Καστοριάς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν προκειμένου να οδηγηθούν στα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί στην Πολωνία, σβήνοντας τα ίχνη μίας ακμάζουσας κοινότητας που συμβιούσε αρμονικά με τους Χριστιανούς για μία χιλιετία.

Η Μνήμη των Εβραίων της Καστοριάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στη λήθη.

Με τη σκέψη τους στα τραγικά γεγονότα της ζοφερής εκείνης ημέρας, Φόρο Τιμής και Μνήμης απέτισαν οι φορείς της Καστοριάς και εκπρόσωποι των Εβραϊκών Κοινότητων από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μίας λιτής τελετής που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καστοριάς στις 27.3.2022.

Η εκδήλωση περιελάμβανε συμβολική πορεία από την πλατεία Ομόνοιας προς το Μνημείο της χαμένης Εβραϊκής Κοινότητας, περιοχή όπου διατηρούσαν τις επιχειρήσεις τους οι Εβραίοι της Καστοριάς, ενώ, στη συνέχεια, στον χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον σαμάς της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Αλγκάβα, ενώ το «καντίς» απήγγειλαν ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε και ο Ισαάκ Κοέν.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Σολομών Παρέντε, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ι.Κ. Ιωαννίνων Μωϋσής Ελισάφ, ο Αντιπρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Δανιέλ Εμμανουήλ, ο εκπρόσωπος της Ι.Κ. Βόλου Μάρκος Μαΐσης και ο εκπρόσωπος του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς, Κλιφ Ρούσο.

Η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων και την σοπράνο, Μαριάντζελα Χατζησταματίου που συγκίνησε με τη φωνή της ερμηνεύοντας ένα  τραγούδι για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και ένα  νανούρισμα, το οποίο αφιέρωσε στην οικογένεια Ελιάου και τα εγγόνια τους.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, 28.3.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae