Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3207 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ της ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα επισκέφθηκαν στις 14.4.2022 ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, μαζί με τον Γενικό Ταμία του ΚΙΣΕ Δανιήλ Μπεναρδούτ,  υποβάλλοντάς του κοινό αίτημα, ώστε να αναγνωριστεί επισήμως στην Ελλάδα η 6η Μαρτίου ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Δικαίων καθιερώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν πρότασης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ευρώπης, για να τιμηθούν οι άνθρωποι εκείνοι που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό, βοηθώντας τους καταδιωκόμενους συνανθρώπους τους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, ημέρα θανάτου του ισραηλινού δικαστή Μοσέ Μπέισκι (1921-2007), ιδρυτή της «Επιτροπής Δικαίων» στο Ισραήλ.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ επεσήμαναν ότι η καθιέρωση της 6ης Μαρτίου και από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρας Μνήμης των Δικαίων θα αποτελέσει μια πράξη μεγάλης συμβολικής αξίας.

«Πιστεύουμε βαθιά πως η ημέρα αυτή μπορεί και πρέπει να καθιερωθεί αντίστοιχα και στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων, καθώς οι Έλληνες αφενός υπέστησαν ανάλογους διωγμούς, μαζικές δολοφονίες και καταστροφές, αφετέρου είναι κρίσιμο να αναδειχθούν και να τιμηθούν από την πατρίδα μας οι περιπτώσεις εκείνων των ανθρώπων που στάθηκαν απέναντι σε αυτές, εξυψώνοντας την ανθρώπινη υπόσταση. Λαμβάνουμε την πρωτοβουλία αυτή από κοινού -Δήμος Θεσσαλονίκης και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης- καθώς στην πόλη μας άκμασε μια από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη, που εξολοθρεύτηκε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ακρωτηριάζοντας το ίδιο το σώμα της», επισημαίνεται σε σχετική επιστολή που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Τασούλας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και ανέλαβε τη δέσμευση να ενημερώσει προσωπικά για το θέμα αυτό τα κόμματα της Βουλής.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής ξενάγησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», την οποία έχει επιμεληθεί η Βιβλιοθήκη της Βουλής.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, 14.4.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae