Με την ξανάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή, και την επίσκεψή της στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας ξεκίνησε, στις 28.7.2022, η διήμερη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίστηκε η Γερμανία από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εκεί οι Γερμανοί κατά την ναζιστική κατοχή της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει από το Βερολίνο, πριν από την αναχώρησή της, η Αναλένα Μπέρμποκ. Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας όπου την υποδέχθηκαν ο Γεν. Ταμίας του ΚΙΣΕ Δανιήλ Μπεναρδούτ, η Γεν. Γραμματέας της Ι.Κ. Αθηνών Ντέλια Αλχανάτη, τα μέλη του Κ.Σ. Εμμυ Μέκιου και Μπέντζαμιν Μπατής, το μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Αντισημιτισμού Ρόζα Ρούσσου και η Διευθύντρια της Ι.Κ. Αθηνών Τάλυ Μαΐρ,  Η κα Μπέρμποκ κατέθεσε στο Μνημείο ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους, φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος. «Η διατήρηση της μνήμης είναι σημαντική για εμένα, γιατί αποτελεί την προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη», τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού της κας Μπέρμποκ στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού, στα γραφεία της Frontex στον Πειραιά και σε ΜΚΟ.