Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5250 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ YIDDISH ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Μία βραδιά με Yiddish τραγούδια αλλά και πρώιμες συνθέσεις του Γερμανού συνθέτη Kurt Weill διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στις 14.9.2022, στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα υπέροχα τραγούδια της παράδοσης των εβραϊκών γερμανόφωνων τραγουδιών, σε μία από τις ελάχιστες φορές που έχουν παρουσιαστεί στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία και ανέλυε εκτενώς η Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τα έκανε άμεσα κατανοητά δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ακούσουν τα πρώτα έργα του πασίγνωστου για τις μετέπειτα δημιουργίες του, Kurt Weill.

Οι δύο ερμηνεύτριες, η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, και η Άρτεμις Βαβάτσικα, στο ακορντεόν, μάγεψαν τους θεατές και, σε συνδυασμό με το υπέροχο σκηνικό που δημιουργούν τα τείχη του Κάστρου, οι βυζαντινοί πύργοι, η είσοδος του Μουσείου Αργυροτεχνίας και ο θαυμάσιος αύλειος χώρος του, προσέφεραν μια ειδυλλιακή βραδιά υψηλής αισθητικής και μετέφεραν στο κοινό ένα ακόμη στοιχείο της πολυδιάστατης εβραϊκής παράδοσης, τα γερμανόφωνα Yiddish τραγούδια, αλλά και τα έργα που έγραψε στο ξεκίνημα της πολύχρονης καριέρας του ο Kurt Weill, γνωστός για τραγούδια, όπως το «Γιουκάλι» (Youkali) καθώς και τα «Und was bekam des Soldaten Weib?» (Τιαπέγινεηγυναίκατουστρατιώτη;), «Mack the Knife», «Alabama Song», «Pirate Jenny», «Surabaya Johnny», «Speak Low», «Lost in the Stars», «My Ship», «September Song».

Στην εκδήλωση παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carsten Müller, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κα Ελένη Ακονίδου και η Τοπική Διαχειρίστρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, κα Καλλιρόη Φωτίου.

Όλοι οι παριστάμενοι χειροκρότησαν θερμά, ευχαριστώντας τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και την ακορντεονίστα Άρτεμις Βαβάτσικα για τη μαγική βραδιά που τους προσέφεραν.

ΠΗΓΗ: magnesianews.gr, 26.9.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae