Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3254 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Θ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ «ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 18 Οκτωβρίου 2022 έγινε, στη μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα,  η παρουσίαση του βιβλίου του επιζώντα της Κατοχής και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), Θανάση Φροντιστή, με τίτλο «Ελεγεία για το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας 1941-1944». Πρόκειται για ένα επικό ποίημα για την τραγωδία της Κατοχής, στις ωδές του οποίου περιλαμβάνονται και εκτενείς αναφορές στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης πρόλογο του Προέδρου του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η εκδήλωση -που διοργανώθηκε από το ΕΣΔΟΓΕ, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση- ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους: Δημήτρη Αλευρομάγειρο, Αντιστράτηγο ε.α., Συγγραμματέα της Σ.Ε. του ΕΣΔΟΓΕ, Θανάση Παπαδόπουλο, Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, Καθηγητή Μάνο Αλχανάτη, Α’ Αντιπρόεδρο του ΚΙΣΕ, και τον εκδότη του βιβλίου Χάρη Πάτση.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Μανώλης Χατζηνάκης, Κοσμήτορας του Συλλόγου «Παρνασσός», φιλόλογος και π. Υπουργός, ο Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και ο συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Θανάσης Φροντιστής. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας της Σ.Ε. του ΕΣΔΓΕ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνησή του ο Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ Μάνος Αλχανάτης: «Το έργο του Θανάση Φροντιστή αποτελεί σημαντική συμβολή στη διατήρηση της Μνήμης. Ο συγγραφέας κατάφερε -με αριστοτεχνικό τρόπο- να «παντρέψει» την ιστορία με την ποίηση. Σε μια πρωτότυπη προσέγγιση, με λόγο τολμηρό, συμπυκνώνει όλες τις πτυχές του Ολοκαυτώματος, τα πικρά νοήματά τους, τις δύσκολες αλήθειες και τις σκοτεινές στιγμές, μαζί με τον πόνο, τις απώλειες αλλά και τον ηρωισμό».

Αποσπάσματα των ωδών διαβάστηκαν από τον ποιητή Βασίλη Τσακίρογλου. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε μουσικά με αντιστασιακά τραγούδια και έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών, με τη συμμετοχή των ερμηνευτριών Αρετής Κοκκίνου και Νατάσας Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα.

Όπως ανακοίνωσε ο συγγραφέας τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου θα δοθούν στην «Κιβωτό του κόσμου» προς ενίσχυση του έργου της.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae