Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3497 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΒΟΛΟΣ: ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 PDF Εκτύπωση E-mail

Χαμόγελα ικανοποίησης πλημμύρισαν στις 24.1.0.2022 το αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τρεις φοιτητές του Ιδρύματος επαινέθηκαν με υποτροφίες από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και την οικογένεια του Ζαχαρία Σακκή. Οι Ελευθερία Πολίτη, Ιωάννης Κούτλας και Σόφια Αλπού διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, οι οποίες είναι πολύτεκνες και έχουν παιδιά φοιτητές εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Οι μαθητές έλαβαν έκαστος 1.000 ευρώ, μία ενίσχυση πολύ σημαντική για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, στην τελετή απονομής των υποτροφιών. «Για ακόμη μία χρονιά είμαστε ευτυχείς και μας τιμούν οι υποτροφίες που δίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα και την οικογένεια Σακκή σε καιρούς που είναι αρκετά οικονομικά δύσκολοι», είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ισραηλιτική Κοινότητα είναι εδώ να μας θυμίσει ότι μόνο μέσα από μία κοινωνία πολιτών, η οποία αλληλοβοηθιέται, μπορεί να δημιουργηθεί μία κατάσταση, που θα δώσει ελπίδα και θα ηρεμήσει λίγο τις αγωνίες των νέων παιδιών σήμερα, τα οποία ατενίζουν με αρκετό άγχος το μέλλον». Η τελετή απονομής των υποτροφιών συνέπεσε με την πανηγυρική εκδήλωση του Ιδρύματος για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου που λάμπρυνε την ατμόσφαιρα.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών τόνισε ότι «η σημερινή (σημ. 24.10.2022) μέρα για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική,  αφού η τελετή γίνεται στο πλαίσιο της εθνικής εορτής του «Όχι». Πιστεύουμε ότι βοηθάμε το Πανεπιστήμιο, που προσφέρει γνώση και πολιτισμό, και από την άλλη πλευρά τα νιάτα που μας δίνουν ζωή και δύναμη με την παρουσία τους. Θέλουμε να στηρίξουμε και το Πανεπιστήμιο και τα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους όσο μπορούμε περισσότερο έστω με κάποια συμβολική βοήθεια».

Οι υποτροφίες χαροποίησαν πολύ τους φοιτητές. Η Ελευθερία Πολίτη, η οποία φοιτά στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και βρίσκεται στο 3° έτος έκανε λόγο για μεγάλη ηθική ικανοποίηση. «Είναι πολύ σημαντική στήριξη για την οικογένεια μου γενικότερα και για εμένα. Εγώ είμαι από την Αθήνα και έχω άλλα έξι αδέρφια και κάποια από αυτά σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις εξήγησε». Ο Ιωάννης Κούτλας, ο οποίος φοιτά στο Τμήμα Βιοχημείας και διανύει το 4° έτος σπουδών του δήλωσε επίσης ευγνώμων. «Αυτό το βοήθημα μας ενισχύει όλους», εξήγησε ο φοιτητής ο οποίος είναι από την Κατερίνη και είναι επίσης γόνος πολύτεκνης οικογένειας που έχει και άλλα τέκνα φοιτητές.

«Εργάζονται και οι δύο γονείς μου και τα μεγαλύτερα αδέρφια βοηθούμε τα μικρότερα»,  επισήμανε από την πλευρά της η Σοφία Αλπού από τη Λάρισα, η οποία φοιτά στο Παιδαγωγικό Τμήμα και πηγαινοέρχεται Βόλο θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι αυτή η ενίσχυση.

Από την πλευρά της η Μαρίνα Σακκή, κόρη του Ζαχαρία Σακκή, που ξεκίνησε αυτές τις χορηγίες και φέτος τις συνέχισε για 11η συνεχόμενη χρονιά, ικανοποιημένη σημείωσε: «Ο πατέρας μου αγαπούσε πολύ τα παιδιά και το Πανεπιστήμιο που είναι από εδώ και ήταν ο τόπος του. Μας έχει αφήσει αυτή την αγάπη και ελπίζουμε να συνεχίζουμε τις υποτροφίες».

Ο Ζαχαρίας Σακκής ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας με εννέα παιδιά. Καταγόταν από τον Βόλο και σε ηλικία 18 ετών έφυγε στην Αθήνα. Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Ιταλία και είχε λαμπρή διαδρομή δραστηριοποιούμενος στο εμπόριο και στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων.

ΠΗΓΗ: έντυπη έκδοση ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, 25.10.2022

*Φωτογραφία από την ιστοσελίδα thenewspaper.gr

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae