Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2022 οργανώνεται για τρίτη φορά διήμερο Διεθνές Σεμινάριο από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το ΄Ιδρυμα για τη Mνήμη του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι (Mémorial de la Shoah). H συνεργασία έχει πλέον γίνει θεσμική μετά την υπογραφή σχετικού Mνημονίου Συνεργασίας την άνοιξη του 2023. Το θέμα είναι «Ποτέ ξανά;» Ολοκαύτωμα, Γενοκτονίες και Μαζικές Θηριωδίες στον 20ό και στον 21ο αιώνα.

Επτά επιστήμονες, Γάλλοι και ΄Έλληνες, θα φωτίσουν ποικίλες πτυχές του διωγμού των Εβραίων, όπως η ναζιστική πολιτική και η αποδόμηση μύθων σχετικών με το Ολοκαύτωμα (Tal Bruttman, EHESS), οι εκτοπίσεις και η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων (Λέα Μίχα, Yad Vashem), η Εαμική Αντίσταση και οι Εβραίοι (Ιάσων Χανδρινός, Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ), εμπειρίες εκτόπισης, Αντίστασης και διάσωσης Εβραίων και η μεταβίβαση της μνήμης (Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ΕΜΕ και ΙΔΙΣ). Για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα μιλήσει ο Θεοδόσιος Κυριακίδης (ΑΠΘ), ενώ για τη γενοκτονία των Τούτσι η Juliette Bour (EHESS). Για το νομικό και ιστοριογραφικό πλαίσιο των μαζικών θηριωδιών, τη σταλινική πολιτική και τις μαζικές θηριωδίες στον πόλεμο στην Ουκρανία ο Thomas Chopard (EHESS). 

Το σεμινάριο, με γλώσσες εργασίας αγγλικά και ελληνικά, θα γίνει στο κτίριο του ΙΔΙΣ και απευθύνεται σε φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οργάνωση: Χαρά Καραγιαννοπούλου (Επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο, ΙΔΙΣ), Bruno Boyer (Mémorial de la Shoah), Βασιλική Κεραμίδα (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων), Οντέτ Βαρών-Βασάρ (Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ΙΔΙΣ). Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΔΙΣ