Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5220 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΤΟΝ 20o ΚΑΙ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ | Εκτύπωση |

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2022 οργανώνεται για τρίτη φορά διήμερο Διεθνές Σεμινάριο από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το ΄Ιδρυμα για τη Mνήμη του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι (Mémorial de la Shoah). H συνεργασία έχει πλέον γίνει θεσμική μετά την υπογραφή σχετικού Mνημονίου Συνεργασίας την άνοιξη του 2023. Το θέμα είναι «Ποτέ ξανά;» Ολοκαύτωμα, Γενοκτονίες και Μαζικές Θηριωδίες στον 20ό και στον 21ο αιώνα.

Επτά επιστήμονες, Γάλλοι και ΄Έλληνες, θα φωτίσουν ποικίλες πτυχές του διωγμού των Εβραίων, όπως η ναζιστική πολιτική και η αποδόμηση μύθων σχετικών με το Ολοκαύτωμα (Tal Bruttman, EHESS), οι εκτοπίσεις και η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων (Λέα Μίχα, Yad Vashem), η Εαμική Αντίσταση και οι Εβραίοι (Ιάσων Χανδρινός, Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ), εμπειρίες εκτόπισης, Αντίστασης και διάσωσης Εβραίων και η μεταβίβαση της μνήμης (Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ΕΜΕ και ΙΔΙΣ). Για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα μιλήσει ο Θεοδόσιος Κυριακίδης (ΑΠΘ), ενώ για τη γενοκτονία των Τούτσι η Juliette Bour (EHESS). Για το νομικό και ιστοριογραφικό πλαίσιο των μαζικών θηριωδιών, τη σταλινική πολιτική και τις μαζικές θηριωδίες στον πόλεμο στην Ουκρανία ο Thomas Chopard (EHESS). 

Το σεμινάριο, με γλώσσες εργασίας αγγλικά και ελληνικά, θα γίνει στο κτίριο του ΙΔΙΣ και απευθύνεται σε φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οργάνωση: Χαρά Καραγιαννοπούλου (Επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο, ΙΔΙΣ), Bruno Boyer (Mémorial de la Shoah), Βασιλική Κεραμίδα (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων), Οντέτ Βαρών-Βασάρ (Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ΙΔΙΣ). Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΔΙΣ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae