Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5832 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΗ ΓΑΛΛΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο κ. Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, επίδωσε στον κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, τα διάσημα του Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής.

Η τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας στις 7 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία Ελλήνων Υπουργών και βουλευτών, του κ. Noam Katz, Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, και του κ. Ernst Reichel, Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα. Η παρασημοφόρηση αυτή επιβραβεύει την πορεία ενός άνδρα που εμπνέει με την αποφασιστικότητα του να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρέσβης χαιρέτισε την άοκνη προσπάθεια, ώστε ο δημόσιος χώρος της Θεσσαλονίκης, γενέτειρας του κ. Σαλτιέλ, να διατηρήσει τη μνήμη των Εβραίων που ξεριζώθηκαν από αυτή. Επιστέγασμα του αγώνα του η κατασκευή ενός ελληνικού μουσείου του Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με το Μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Παρίσι.

Ο κ. Maisonnave αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική συνεισφορά του κ. Σαλτιέλ στην ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στη δράση του τόσο στο ΚΙΣΕ, όσο και στην Ι.Κ. Θεσσαλονίκης για τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Ελληνικού Εβραϊσμού, καθώς και για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ – ΙΚΘ σε συγκεκριμένα προγράμματα, όπως το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και τη συνεργασία με το Memorial de la Shoah. Τονίζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας και της πόλης του Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία αναφέρθηκε σε διάσημες οικογένειες Γάλλων με ελληνοεβραϊκή καταγωγή, όπως η Ντασώ και η Ντανόν, καθώς και σε προσωπικότητες όπως ο Εντγκάρ Μορέν και ο Μαρσέλ Κοέν. Τέλος, ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στους προσωπικούς και οικογενειακούς του δεσμούς με την Γαλλία, στη συγγένεια της αείμνηστης συζύγου του Λουκίας με τον πρ. Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί, αλλά και  στον γαμπρό και τα εγγόνια του που είναι Γάλλοι.

*Στοιχεία από την ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του πρέσβη της Γαλλίας (στα γαλλικά) 

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του προέδρου του ΚΙΣΕ (στα ελληνικά)

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae