Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3673 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΕΚΘΕΣΗ «Τέχνη και Ολοκαύτωμα. Από το παρελθόν στο παρόν» | Εκτύπωση |

Τα Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου φιλοξενούν την Έκθεση «Τέχνη και Ολοκαύτωμα. Από το παρελθόν στο παρόν» από την Τετάρτη 14/12 – Σάββατο 17/12/2022 και συμβάλλουν με συναφές αρχειακό υλικό, σχετικά με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, του ρωμανιώτικου εβραϊσμού, που αριθμούσε  περί τα 2.000 μέλη περίπου μέχρι τον Μάρτιο του 1944.

Εκτίθενται οι εκτυπώσεις 16 έργων, Εβραίων καλλιτεχνών διωκόμενων, που παραχωρήθηκαν στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το  Μουσείου Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ και φιλοξενούνται στις εικαστικές συλλογές του. Είναι ζωγραφισμένα με όποιον τρόπο ήταν δυνατόν, αποτυπώνουν όψεις και στιγμές του Ολοκαυτώματος καταγράφοντας τις συνθήκες εγκλεισμού, της καταναγκαστικής εργασίας  και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945) στα γκέτο, τα στρατόπεδα, τους τόπους αντίστασης και  καταφυγής. Κάποιες φορές οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν έναν διαφορετικό κόσμο, αυτόν που ήλπιζαν ότι τους περίμενε μετά το τέλος του πολέμου.

Συντελεστές στην πραγματοποίηση της έκθεσης είναι οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι, στα πλαίσια των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων, καταθέτουν τους προβληματισμούς τους, σχολιάζουν εικαστικά με βίντεο, ζωγραφική, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις  τα  έργα αυτά.

Επιμέλεια της έκθεσης: Εσθήρ Σολομών, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Νόρα Λέφα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιντεοτέχνης, Βαγγέλης Γκόκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωγραφικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συμμετέχουν οι φοιτητές: Ιόλη Χαρτζαβάλου, Βάσω Σφαιροπούλου, Μαρία Χατζηαντωνίου, Θεοδώρα Παρηγορίτσα, Αναστασία Σκατζή, Νένα Κάλπη, Δήμητρα Αθανασίου, Αδαμαντία Κουλοπούλου, Λάουρα Τσιάτη, Ελένη Καρακατσάνη, Χρυσοβαλάντου Γρηγοριάδου, Κωνσταντίνος Κοϊνός, Βίκτωρας Καραμανλής, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Αναστασία Κυριακού, Χρυστάλλα Αντούνα, Μιχάλης Κρίθαρης, Γιώργος Ανανιάδης.

Ώρες επίσκεψης της έκθεσης: Σάββατο 11.00-14.00

Ισόγειος χώρος ΙΑΜΗ, Κτίριο Σουφαρί Σεράι, Κάστρο Ιωαννίνων

Δ. Φιλοσόφου & Γλυκήδων , 452 21 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλέφωνο: 26510 34469, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΠΗΓΗ: epirusonline.gr, 13.12.2022

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae