Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3633 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 ΣΤΙΣ Ι.Κ. ΕΛΛΑΔΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2023 θα πραγματοποιηθούν στις κατά τόπους Ισραηλιτικές Κοινότητες με τη συνεργασία των Περιφερειών, οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Στην ΑΘΗΝΑ:  Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Σκυτάλη στη μνήμη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ώρα 19.00). Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας (ώρα 12.00). Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση.

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Money Show θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος: Οι προοπτικές της τοπικής οικονομίας» (ώρα 13.00 – 15.00) κατά την οποία θα γίνουν χαιρετισμοί μεταξύ άλλων από τον πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατς και τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ & της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ. 

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 11.30) στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης θα γίνει εκδήλωση που θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς επισήμων, ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και κατάθεση στεφάνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ομιλία του καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια Μάρκ Μαζάουερ με τίτλο «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι την Θεσσαλονίκη το 1943» και θα ακολουθήσει συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση.

Στη ΛΑΡΙΣΑ: Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 18:30) στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Λάρισας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια (ώρα 19:30) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (Πλατεία Λαού) θα γίνει η κεντρική εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, χαιρετισμούς επισήμων και καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα. 

Θα προηγηθεί, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2023, αφιερωματική εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και της Ι.Κ. Λάρισας με θέμα: «Το δράμα του Ολοκαυτώματος γίνεται Τέχνη» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ώρα 10.00) με τη συμμετοχή 17 Σχολείων.

Θα ακολουθήσει (ώρα 12:00) κατάθεση στεφάνων από Σχολεία της Λάρισας στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος (οδός Ερυθρού Σταυρού – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας). Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση.

Στο ΒΟΛΟ: Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2022, η Ι.Κ. Βόλου με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη διοργανώνουν στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς (ώρα 20.00) την παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Ο Ήχος της Κραυγής», η οποία είναι αφιερωμένη στον Ήχο της Κραυγής των ανθρώπων που βίωσαν ανθρωπιστικές καταστροφές, όπως το Ολοκαύτωμα.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνει η κεντρική εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος του Βόλου (ώρα 10.30) και εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος  (ώρα 11.45) με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό Αναστάσιο Καράμπαμπα.

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού (ώρα 10.00) εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, με τη συμμετοχή χορωδίας, η οποία θα περιλαμβάνει προβολή του βίντεο «Η νύχτα των κρυστάλλων», συνέντευξη του ιατρού Βιτάλ Βίκτωρ και άλλα δρώμενα. Στη συνέχεια οι μαθητές θα μεταβούν στην πλατεία Ελευθερίας όπου θα γίνει δεντροφύτευση και θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλακέτα στην μνήμη των 1,5 εκατομμυρίων παιδιών, θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στα ΤΡΙΚΑΛΑΤην Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 11.00) θα γίνει  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και θα ακολουθήσει εκδήλωση στη Συναγωγή Τρικάλων (ώρα 11.45) που θα περιλαμβάνει άναμμα κεριών, χαιρετισμούς επισήμων, απαγγελία ποιημάτων, απόδοση τραγουδιών και παρουσίαση ιστορικών δρώμενων από τους μαθητές του 4ου και 5ου Γυμνασίου Τρικάλων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Καθήκον μας η μνήμη» θα είναι ο καθηγητής Θεόφιλος Αναστασίου.  Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση.  

Στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 20:00) διοργανώνεται εκδήλωση στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες και μουσικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση.

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 (ώρα 20:30) στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο».

Στα ΧΑΝΙΑ: Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 (ώρα 11.00) στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" στα Χανιά θα γίνει εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς που θα απευθύνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γεν. Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρ Ελιέζερ, καθώς και η πρόεδρος του ΔΣ της ΑΜΚΕ Ετς Χαγίμ, Βασιλική Γιακουμάκη. Στη συνέχεια της εκδήλωσης, θα μιλήσουν ο Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Jason Francisco, Αμερικανός καλλιτέχνης, συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Emory, καθώς και η Άρτεμις Αλκαλάη, καλλιτέχνις με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. 

Αμέσως μετά την εκδήλωση στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», θα πραγματοποιηθεί ένας σύντομος ενημερωτικός περίπατος στην ιστορική εβραϊκή συνοικία των Χανίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ & ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae