Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4595 επισκέπτες και 5 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕπίσκεψη του Νταβίντ ντε Ρότσιλντ στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Στις 16.03.09 επισκέφθηκε την Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του Megaron Plus και με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Γάλλος τραπεζίτης και πρόεδρος του «Ομίλου Ρότσιλντ» Νταβίντ ντε Ρότσιλντ, ο οποίος έδωσε μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Τι μας δίδαξε η οικονομική κρίση».
Με αφορμή την επίσκεψη του Ντ. ντε Ρότσιλντ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Κριστόφ Φαρνό παρέθεσε προς τιμήν του δεξίωση στην οικία του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο και εκ μέρους του Κ.Ι.Σ. ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης και εκ μέρους της Ι.Κ. Αθηνών ο πρόεδρος κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Ντ. ντε Ρότσιλντ, μαζί με τη σύζυγό του Ολυμπία Αλτομπραντίνι, επισκέφθηκαν το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό του χώρο από τη διευθύντρια κα Ζανέτ Ματτίνου και συνάντησαν μέλη των Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. και του Συλλόγου Φίλων καθώς άλλους επίσημους προσκεκλημένους. Το Ε.Μ.Ε. εξέδωσε ειδική αφιερωματική έκδοση που περιλαμβάνει την ιστορία της οικογένειας Ρότσιλντ σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς και φωτογραφικό υλικό, την οποία προσέφερε στον κ. Ρότσιλντ. Επίσης, ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Μάκης Μάτσας δώρισε στον κ. Ρότσιλντ εκ μέρους του Μουσείου αντίγραφο Χανουκιγιάς και εκ μέρους του Κ.Ι.Σ. το λεύκωμα «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Μνημεία και Μνήμες» (φωτογραφία).
 
 

Οι Ρότσιλντ και η Ελλάδα

 
Οι δεσμοί μελών της οικογένειας Ρότσιλντ με τους Εβραίους της Ελλάδας υπάρχουν από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Σε όλη την Ευρώπη μέλη της οικογένειας υποστήριζαν των αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά, χρησιμοποιώντας την πολιτική καθώς και την κοινωνική τους επιρροή στους διπλωματικούς κύκλους της Ευρώπης. 
Ο Μαξ ντε Ρότσιλντ, ήρθε στην Ελλάδα με την ακολουθία του Βασιλιά Όθωνα και διετέλεσε οικονομικός σύμβουλός του για αρκετά χρόνια. Ο Μαξ ντε Ρότσιλντ ήταν περήφανος για την εβραϊκή καταγωγή του και με την άφιξή του στην Αθήνα συνέβαλε στο συντονισμό μιας μικρής αλλά σημαντικής Κοινότητας Ασκεναζί Εβραίων. 
Το 1889 το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την Ι.Κ. της Αθήνας. Το 1890 ο Τσάρλς Ρότσιλντ, γιος του Μαξ, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Το 1897 επισκέφθηκε την Αθήνα ο βαρώνος Φερδινάνδος Ρότσιλντ, ο οποίος, μεταξύ άλλων επαφών που είχε, συνάντησε τον υπουργό Ι. Κολλέτη για θέματα που αφορούσαν την Εβραϊκή Κοινότητα.
Τον Ιανουάριο του 1897, ο Φερδινάνδος Ρότσιλντ πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη με το σκάφος του, σταμάτησε στη Χαλκίδα και συνάντησε εκπροσώπους της Εβραϊκής Κοινότητας, οι οποίοι του έθεσαν τα οικονομικά κυρίως προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κοινότητα. Ο βαρώνος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση της Κοινότητας προσφέροντας οικονομική ενίσχυση στις πολυμελής οικογένειες που είχαν μείνει άστεγες λόγω του καταστροφικού σεισμού που είχε χτυπήσει την πόλη πριν από δυόμιση χρόνια. Επίσης, συνέβαλε οικονομικά στην κατασκευή ενός τείχου περιμετρικά στο εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας.           
Στη συνέχεια ο βαρώνος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολήθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες, καλλιεργώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με τους   Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Για τη σημαντική προσφορά της οικογένειας Ρότσιλντ στην εβραϊκή ζωή της Ελλάδας, οι Κοινότητες της Αθήνας και της Χαλκίδας, στις αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των μεγάλων ευεργετών, αναφέρουν και το όνομα της οικογένειας Ρότσιλντ.
 

 

 
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae