Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3685 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in"ΣΚΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Στις 4.6.09 έγινε στη Συναγωγή της Βέροιας παρουσίαση του βιβλίου «Σκιές της πόλης – Αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας» του συγγραφέα κ. Γιώργου Λιόλιου, την οποία διοργάνωσαν τα μέλη της «Λέσχης Ανάγνωσης της Κυριώτισσας». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον κ. Γιάννη Καισαρίδη, συγγραφέα και μέλος της «Λέσχης». Ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα, καθώς και με τον κ. Ιωσήφ Στρούμσα. 
Το βιβλίο με τα στοιχεία που περιλαμβάνει, όπως την ενδιαφέρουσα εισαγωγή, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, τον κατάλογο των ονομάτων των Εβραίων κατοίκων της Βέροιας και με τα ζητήματα που θέτει, επιχειρεί να ρίξει φως σ΄ ένα τραγικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της Βέροιας και να υπενθυμίσει ότι οι συνθήκες που κάποτε οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα δεν έχουν ριζικά μεταβληθεί. Μια μικρή αλλαγή των συνθηκών είναι αρκετή για να ξυπνήσει και πάλι το θηρίο στον άνθρωπο.
Μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους παρευρισκομένους ήταν η ανάγκη για ένα συνεχή διάλογο του παρελθόντος και του παρόντος, της δημόσιας και της ιδιωτικής ιστορίας, η αναζήτηση τρόπων ανασύνθεσης του παρελθόντος, η αποφυγή σωφρονισμού της Μνήμης (ή της διαχείρισής της από τους εκάστοτε ισχυρούς, με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν), η αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά ο ιστορικός αναλφαβητισμός, καθώς και η σύγχρονη σχέση με τον «διαφορετικό».
 
Επίσης, για το βιβλίο του κ. Λιόλιου, οι εκδόσεις «Ευρασία», στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, διοργάνωσαν, στις 30.5.09, ανοιχτή συζήτηση στον εμπορικό (παλαιό) Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι συγγραφείς κ. Μανώλης Ρασσούλης, Λέων Ναρ και Γιάννης Καισαρίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Παντελής Σαββίδης.  
 
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae