Από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2009, διοργανώθηκαν στη Σόφια σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τα εγκαίνια της Συναγωγής. Η Συναγωγή της Σόφιας, ένα από τα ωραιότερα μνημεία της χώρας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 9 Σεπτεμβρίου 1909 και είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά τις Συναγωγές της Βουδαπέστης και του Άμστερνταμ. Η Συναγωγή της Σόφιας καταστράφηκε το 1944, όταν βομβαρδίστηκε η πόλη. Το έργο της ανακατασκευής της διήρκεσε αρκετά χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλγαρική Κυβέρνηση, το Ίδρυμα Ντορόν του Ισραήλ, το World Monuments Fund καθώς και από δωρεές ιδιωτών. 

 Στις 9.09.09 έγινε η επίσημη τελετή για την επαναλειτουργία της ιστορικής αυτής Συναγωγής, κατά την οποία μίλησε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Πνευματικού Συμβούλιου κ. Ρόμπερτ Ντιεράσι.         

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων έγιναν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης «Ιστορία και Παραδόσεις των Εβραίων της Βουλγαρίας», η οποία παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Συναγωγή.
Στις εκδηλώσεις μετείχαν ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (E.J.C.) κ. Μ. Κάντορ και Σ. Σβαγκενμπάουμ, oεκπρόσωπος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (A.J.C.) κ. Α. Μπέϊκερ, και εκπρόσωποι εβραϊκών κοινοτήτων απ΄ όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνη, και το γενικό γραμματέα και το μέλος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Ι. Άντζελ και Ι. Παρέντε.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν επίσης, η ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του διεθνούς εβραϊσμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο του E.J.C.,  με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοβ που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα θέματα που έθεσε ο κ. Κάντορ στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας αφορούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, την πυρηνική απειλή του Ιράν καθώς και το θέμα του αντισημιτισμού.