Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3536 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log in7η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ & ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Από 10 – 12 Νοεμβρίου 2009 έγινε στην Αθήνα η 7η Ακαδημαϊκή Συνάντηση μεταξύ Ορθοδοξίας & Ιουδαϊσμού, με θέμα «Ο κόσμος σε κρίση – Ηθικές προκλήσεις και Θρησκευτικές προοπτικές». Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει και τη Διεθνή Εβραϊκή Επιτροπή Διαθρησκειακών Διαβουλεύσεων. Εξέχουσες προσωπικότητες, Μητροπολίτες, Ραββίνοι και καθηγητές θεολόγοι, ήταν εισηγητές στο Συνέδριο αυτό αναλύοντας τις θέσεις των δύο θρησκειών σε φλέγοντα θέματα του καιρού μας, όπως η ηθική στην κοινωνία και την οικονομία, η διάδοση των θρησκευτικών αρχών μέσα από τη φιλανθρωπία, οι θέσεις και ο ρόλος των θρησκειών για σύγχρονα θέματα όπως παιδεία, ξενοφοβία, τρομοκρατία, φονταμενταλισμός και εξτερεμισμός.

Η χριστιανορθόδοξη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, διευθυντή του Γραφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιελάμβανε επίσης εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιερουσαλήμ, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας και Γεωργίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Εκκλησιών Κύπρου, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας.
Η εβραϊκή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ραββίνο Ρίτσαρντ Μάρκερ, πρόεδρο της Διεθνούς Εβραϊκής Επιτροπής Διαθρησκειακών Διαβουλεύσεων, περιελάμβανε επίσης εκπροσώπους του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου, της Διεθνούς Μπενέ Μπερίτ, καθώς και Ραββίνους.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου διαβάστηκαν τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Θεόδωρου και Ιεροσολύμων Θεόφιλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, καθώς και του πρωθυπουργού κ. Γεω. Παπανδρέου, της υπουργού Παιδείας κας Α. Διαμαντοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσα. Στην εναρκτήρια συνεδρία παρέστησαν ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Α. Γιαχία, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών ο διευθυντής Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων πρέσβης κ. Χρ. Λάζαρης και η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας κα Ε. Χατζηανδρέου. Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού παρέστησαν ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνης, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Β. Αλμπάλας, και το μέλος του Δ.Σ. του ΚΙΣ κ. Β. Ελιέζερ και εκ μέρους της Μπενέ Μπερίτ ο κ. Λ. Γαβριηλίδης.
 
Στο περιθώριο της Συνάντησης, ολιγομελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, τον Ραββίνο Μάρκερ, τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπανικολάου, τον γ.γ. του Συμβουλίου Ραββίνων Β. Αμερικής Ραβ. Τζέι Ρόζενμπάουμ, τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αρχιμανδρίτη Ινοκέντιο Έξαρχο, τον εκπρόσωπο του WJC κ. Μαράμ Στερν και τον πρόεδρο του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνη, είχαν επίσημες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και με τον πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου (φωτογραφία), οι οποίοι επαίνεσαν την πρωτοβουλία και αναγνώρισαν τη σημασία του Διαλόγου για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και των ρατσιστικών φαινομένων.
 
Στις 12.11.09, μετά τη λήξη του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες παρέστησαν σε δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμήν τους το Κ.Ι.Σ. και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, στο Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας. Τους συνέδρους καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Β. Αλμπάλας. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνης και αντιφώνησαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας και ο Ραββίνος Μάρκερ. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρέσβης κ. Λάζαρης και οι Ραββίνοι Αθηνών κ. Ι. Αράρ, Ισ. Μιζάν και Ι. Μεναχέμ.
Το Κ.Ι.Σ. προσέφερε στους συνέδρους τα βιβλία «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων – Μνημεία και Μνήμες» και «Νέοι στη Δίνη της Κατοχής».
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae